НОВИНИ

Главчев: Подкрепяме всячески Украйна, поддържаме европейската позиция

главчев подкрепяме всячески украйна поддържаме европейската позиция
bnt avatar logo
от БНТ
17:06, 18.04.2024
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Борбата срещу дезинформация е на вниманието на европейските лидери в контекста на предстоящите избори за Европейски парламент. Важно е да се предприемат решителни действия от държавите членки и всички институции да действат в синхрон и координация, заяви премиерът Димитър Главчев след заседанието на Европейския съвет.

В Брюксел бяха приети Заключения, изразяващи решимостта на Съюза и неговите държави членки да следят отблизо и да ограничават всякакви рискове, произтичащи от дезинформация, включително чрез изкуствен интелект, както и от чуждестранно манипулиране на информация и намеса в изборните процеси.

"Борим се България да не бъде уязвима от гледна точка на дезинформацията, в съзвучие с европейските заключения", добави министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

По отношение на Украйна премиерът Димитър Главчев потвърди категоричната подкрепа на България.

"Подкрепяме всячески Украйна според възможностите. Поддържаме европейската позиция", заяви министър-председателят.

По думите му източници за помощ биха могли да бъдат приходите от замразените руски активи, които сe изчисляват на около 2 и половина - 3 милиарда евро.

Премиерът Главчев акцентира също върху призива на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел възможно най-бързо на Киев да бъдат предоставени противоракетни системи, посочват от правителствената пресслужба.

Премиерът Димитър Главчев изтъкна и подкрепата на България за възобновяване на диалога на ЕС с Турция. Посоката е да се разширява диалога с Турция по повод асоциирането в Европейския съюз, както и осъвременяването на митническия съюз, добави Главчев.

Министър-председателят Димитър Главчев е запознал също така европейските си колеги със случващото се в България. Във фокуса на разговорите са били промените в Конституцията и подготовката на предстоящите избори на 9 юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Създават национален регистър на случаите на насилие
Създават национален регистър на случаите на насилие
Барселона отнесе серизона санкция заради поведението на своите фенове в Париж преди седмица
Барселона отнесе серизона санкция заради поведението на своите фенове в Париж преди седмица