НОВИНИ

Главчев: Ще поискаме извънредни доклади от ЕЦБ и ЕК, когато покрием всички критерии за влизане в еврозоната

Служебният кабинет ще обсъди проект на Закон за въвеждане на еврото

Министерски съвет
bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 26.06.2024
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство провежда днес редовното си заседание.

"Основната задача на служебното правителство е провеждането на честни и прозрачни избори, въпреки спекулациите, които имаше предизборни, по време на избори, мисля, че се справихме с тях.

Друга предизборна дъвка беше процентът на увеличение на пенсиите. Сега на 1 юли ще установите, че пенсиите ще бъдат увеличени с 11%. Доходите на приблизително 2 милиона пенсионери ще нараснат. Средната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще стане 981 лева, което е със 110 лв. повече от тази пенсия през миналата година. 200 000 пенсионери ще преминат линията на бедност.

Следващ приоритет беше влизането в еврозоната. Буквално преди минути са излезли конвергентните доклади на ЕК и Европейската централна банка. За България е установено, че всички критерии са спазени, с изключение на един - за ценовата стабилност. Този критерий очакваме да бъде изпълнен до края на годината. При изпълнението и на този критерий, тоест на всички критерии, ще искаме извънредни конвергентни доклади от ЕЦБ и от ЕК и ще можем да покажем готовността си за присъединяване към еврозоната.

Снимки: БТА

Днес е предвидено да разгледаме Закона за въвеждане на еврото в България. Това е една практическа стъпка, която ще осигурим първо с проект на МС, но това ще стане, след като бъде приет закон в Народното събрание и това е всъщност практическата подготовка за въвеждането на еврото в България. Надявам се народните представители да приемат закона най-скоро, за да бъде осигурена предвидимост за българските граждани, бизнеса и администрацията как да бъде въведено еврото, след приемането на България в еврозоната."

Дневният ред на заседанието предвижда кабинетът да обсъди и гласува проект на Закон за въвеждане на еврото. С него ще се регламентира процеса по въвеждането на единната европейска валута в България.

След одобрението му от правителството законопроектът ще влезе за обсъждане в Народното събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Температури до 35° през уикенда
Температури до 35° през уикенда
Избраха Георги Иванов за член на Изпълнителното бюро на БОК
Избраха Георги Иванов за член на Изпълнителното бюро на БОК