НОВИНИ

Главният архитект на София и Наско Сираков са разговаряли за козирката на "Герена"

стадион Георги Аспарухов
Снимка: БНТ
bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 13.01.2022
Чете се за: 02:27 мин.
Спорт
Слушай новината

Главният архитект на София Здравко Здравков е разговарял с мажоритарния собственик на Левски Наско Сираков снощи по повод казуса с козирката на сектор „А“ на стадион „Георги Аспарухов“.

Трибуната все още не е покрита, за да бъде предпазена от разрушаване. Сектор "А" беше открит официално през 2016 година.

В предаването „Денят започва“ на БНТ арх. Здравко Здравков обясни, че се е получило недоразумение между ръководството на Левски и спортния министър Радостин Василев, вероятно заради липсата финансов ресурс за козирката.

„Снощи се чухме с Наско Сираков. Касае се за извършване на конструкция на сектор „А“, а неговото покриване трябва да отговаря на изисканията на УЕФА, като това ще струва доста средства. Такава аналогия козирка – трибуна, не бива да се прави, стадионът има огромна нужда от покриване, защото без него започва да се руши. Всеки знае, че една сграда без покрив, започва наводняване...“, сподели Здравко Здравков.

Вчера Наско Сираков излезе с остро изявление по повод думи на министъра на спорта, че козирката ще струва повече от построяването на самия сектор. По-късно Радостин Василев отговори също задочно, чрез съобщение, че се е позовал на думи на архитекта на София Здравко Здравков.

„Трябва да се намери спешно решение за покриване на сектор „А“, но не е само покриването, има доста сериозна промяна в осветлението, в другите сектори, за да се покрият изискванията на УЕФА. Трябва да се намерят сериозни средства. Финансовият ресурс за подобни съоръжения е огромен. Трябва да се сметне колко средства трябват. Тук е въпросът е да се намери необходимото финансиране, напрежение ще има, докато няма ясен финансов ресурс“, добави Здравко Здравков пред БНТ.

Главният архитект на София говори пред БНТ и по темата с реконструкцията на стадион "Българска армия".

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елена Поптодорова: Позицията на НАТО за Русия е колективна позиция, в която участва и България
Елена Поптодорова: Позицията на НАТО за Русия е колективна позиция, в която участва и България
Д-р Сила, СЗО: В момента случващото се в България е истинска трагедия
Д-р Сила, СЗО: В момента случващото се в България е истинска трагедия