НОВИНИ

Арх. Здравко Здравков: Проблемът за "Българска армия" е с начина на изграждане на стадиона

цска дължи млн държавата наема българска армия базата панчарево
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 13.01.2022
Чете се за: 03:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Главният архитект на София Здравко Здравков отново потвърди информацията, че реконструкцията на стадион „Българска армия“ трябва да бъде в обхвата на съществуващото съоръжение. Това е едно от основните изисквания, които ръководството на ЦСКА трябва да спази.

Според него, забавянето на строежа до този момент е в следствие на изясняване на отношенията и ангажиментите между Министерството на младежта и спорта и футболния клуб ЦСКА.

Арх. Здравко Здравков говори в предаването „Денят започва“ по БНТ.

„За този стадион аз съм издал виза още от 2019 година. Доколкото знам, от футболния клуб се изработва проект на документация, която следва да бъде внесена. Проблемът по-скоро е свързан с начина на изграждане на стадиона, дали ще е смесено дружество, дали ще е с право на строеж, това ще е ангажимент, който ще решат Министерството на спорта (ММС) и футболният клуб“, сподели арх. Здравко Здравков.

Преди няколко дни се проведе среща на ръководството на ЦСКА, министъра на спорта Радостин Василев и арх. Здравко Здравков. След нея от „червения“ клуб излязоха изключително обнадеждени, че реконструкцията ще се състои.

„За нас са важни две неща. Първо, този проект да отговаря на изискванията на подробния устройствен план и второ, да се впише в обхвата на самото съоръжение, на съществуващото в момента. Новото съоръжение трябва да се впише в рамките на съществуващото. Да не го надвишава и да се придържа към параметрите на парка. Планът, който беше представен пред мен, премахва съществуващите лекоатлетически писти, за сметка на тях се изграждат футболни трибуни“, каза още архитектът на София.

„Намерили сме формулата между проектантите и собствениците, така че този реконструиран стадион напълно да отговаря на изискванията на УЕФА и ФИФА. Визата, която съм издал от 2019 година е публична. Тя е условието за стартиране на проектиране. Има собственост, която е на ММС, от другата страна е футболният клуб. Тук има взаимоотношения, които трябва да бъдат уточнени. Трябва да има ясна отговорност, че когато се започне изграждането, то ще бъде доведено до успешен край“, допълни архитектът.

„Изчисленията показват, че едно такова съоръжение струва по 2000 евро на седалка, при едно съоръжение от 15-20 хиляди места, при груба сметка, едно такова съоръжение може да достигне до 40 милиона евро, което не е малка сума. Проектът е първата стъпка, а след това трябва да бъдат осигурени съответните финанси. След срещата ни в министерството мисля, че ще се намери решение на тези въпроси“, завърши Здравко Здравков.

Той коментира, че е разговарял и със собственика на Левски Наско Сираков по повод казуса с козирката на Сектор „А“ на стадион „Георги Аспарухов“.

Цялото изказване на арх. Здравко Здравков можете видите тук.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Решението за визата на Джокович се отлага за пореден път
Решението за визата на Джокович се отлага за пореден път
НС заседава за пенсиите и компенсациите за небитови клиенти
НС заседава за пенсиите и компенсациите за небитови клиенти