НОВИНИ

Главният прокурор: Не може всички проблеми да се прехвърлят на съдебната власт

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:30, 15.07.2020
Чете се за: 00:57 мин.
У нас
главният прокурор всички проблеми прехвърлят съдебната власт

Главният прокурор Иван Гешев призова членовете на Пленума на Висшия съдебен съвет за подкрепа на междуинституционалния диалог, спазването на върховенството на закона и зачитане на разделението на властите.

Това той направи в началото на заседанието на Пленума, посветен на приемането на Позиция на ВСС за институционална реакция, по повод "безпрецедентната атака срещу независимостта на съдебната власт от последните дни", посочи Гешев.

Главният прокурор коментира, че приемането на декларацията не е изразяване на подкрепа към прокуратурата, нито атака срещу другите власти в държавата.

Самият Иван Гешев обяви, че няма да участва в гласуването и в дебата, защото се явява страна в случая. Той призова още членовете на ВСС да гласуват по убеждение и да не политизират дебата.

В изказването си главният прокурор Иван Гешев посочи: "Tова е държавническият подход и Пленумът следва да го приеме. Не може всички проблеми в държавата да се прехвърлят на съдебната власт. Отговорност носят и другите власти, в зависимост от функционалната си компетентност".

Финалният вариант на документа съдържа призив за спазване върховенството на правото, разделението на властите и нормализирането на диалога между институциите.

Позицията гласи: "Висшият съдебен съвет призовава за спазване на конституционно установените демократични принципи, за възстановяване на институционалния диалог, проява на държавническа отговорност и зачитане върховенството на закона. Отправяме апел за отстояване разделението и независимостта на всяка една от трите конституционно определени власти и недопускане на институционални и междуличностни конфликти".

Документът бе подкрепен от 12 от членовете на Висшия съдебен съвет, а 5-ма гласуваха "против".

Личният си вот аргументираха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, председателят на Върховния административне съд – Георги Чолаков и членовете на ВСС – Атанаска Дишева, Боян Магдалинчев, Боряна Димитрова, Георги Кузманов, Даниела Марчева, Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Цветинка Пашкунова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина актьорът Васил Стойчев. Поклон пред светлата му памет!
Почина актьорът Васил Стойчев. Поклон пред светлата му памет!
На "Кулата" – българи с договори за работа в Гърция, но без PCR-и
На "Кулата" – българи с договори за работа в Гърция, но без PCR-и