НОВИНИ

Глобиха доброволци от Варна, които помагат на украински бежанци

Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
18:34, 11.04.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

12 000 лева глоба трябва да платят доброволци от Варна, които помагат на украински бежанци. Санкцията е наложена от Инспекцията по труда, заради административен пропуск при назначаването им на работа. Шестимата украинци са се грижили за свои сънародници в тежко здравословно състояние.

Украинските медици са назначени от асоциацията на Ваня Добрева. Работодателят обаче не е спазил 7-дневния законов срок за уведомяване на Инспекцията по труда.

Ваня Добрева, Асоциация “Хипофиза”: “Така или иначе подаването на това уведомление дублира това, което сме подали в НАП и до което инспекторите имат достъп с две кликвания на клавиатурата.”

От Инспекцията по труда обаче твърдят, че информацията, която се съдържа в регистъра на НАП за трудовите договори, не е достатъчна за упражняване на ефективен контрол. И налагат глоба от 12 000 лева, въпреки че санкциите за това нарушение започват от 1500 и стигат до 15 000 лева.

Ваня Добрева, Асоциация “Хипофиза”: “Това е сума, която ние трябва да събираме с кампания, както всичко досега. Лекарствата, които купуваме с кампания в медиите, грижите осигуряваме с кампания, линейките с такива пари. Това е работа, която би следвало да върши държавата, но я вършим ние.”

Назначените украинци са се грижили за свои сънародници в тежко здравословно състояние, настанени в почивна станция край Варна.

Ваня Добрева, Асоциация “Хипофиза”: “Правеха се медицински прегледи с екипите от български лекари-доброволци, осигуряваме лекарства, правим кампании, придружаваме ги при лекари, грижим се за тях, това е абсолютно доброволно, заради което държавата ни санкционира.”

Д-р Валентина Проноза, украински лекар и бежанец: “Аз не мога да коментирам събития, които произхождат от вашата държава, но много благодаря на тези хора, защото те се грижат за нас и помагат на нас в тежките времена.”

Районният съд във Варна потвърждава три от шестте наказателни постановления. Доброволците ще обжалват. От Инспекцията по труда заявиха, че нарушението е безспорно. А от началото на войната при тях са подадени близо 17 хиляди уведомления за работещи у нас украински граждани.

Репортер: Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апелативният съд определи Конгресът на 18 март 2022 г. като незаконосъобразен, Бербатов ще обжалва
Апелативният съд определи Конгресът на 18 март 2022 г. като незаконосъобразен, Бербатов ще обжалва
Никола Попов ще ръководи дербито между ЦСКА и Левски
Никола Попов ще ръководи дербито между ЦСКА и Левски