НОВИНИ

Защо арменската общност в Силистра отложи Великден?

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 11.04.2023
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Арменците отбелязаха Възкресение Христово на 9 април. За тях Великден е в първата неделя след пролетното равноденствие. Защо обаче празникът се отлага за част от арменците, които живеят у нас?

Великден се отлага за арменската общност в Силистра. Ще кажете: Да се оплачат на арменския поп! Точно това обаче се оказва невъзможно.

Екатерина Тодорова, председател на църковното настоятелство на Арменската църква в Силистра: "За нас не е някакъв съществен проблем. Свещениците са малко, арменските, в България. Те са всичко на всичко 4 човека за цялата страна".

Арменски духовници има само в Пловдив, София, Пазарджик и Русе. Двама от тях обаче са в напреднала възраст и не пътуват.

Екатерина Тодорова: "Общо за Южна България действа пловдивският свещеник, за Северна България действа русенският свещеник".

И по тази причина всички празници тук се отбелязват със закъснение.

Иван Занов, историк, изследовател на арменската общност в Силистра: "Арменската общност започва да се стопява тук и вече от по-големите центрове вземат решение да изпращат свещеник, както и т.г. – нямаше в неделя свещеник, но се надяват тази неделя вече да дойде. Много често идва от Русе. Много често е идвал и от Букурещ. В Букурещ тази черква е много добре известна на арменците, които населяват този мегаполис в момента".

И това не е случайно, защото храмът „Света Богородица” е най-старата действаща арменска църква у нас.

Иван Занов: "Храмът е от 1620 г., най-старият храм - арменски в България, който съществува и го виждате във вида, в който той съществува от началото на 17-ти век".

Първите писмени сведения за арменски заселници в крайдунавския град са от 1605 година. Общността е била достатъчно голяма, за да изгради собствен храм, с неделно училище, а литургиите се отслужват от местен духовник до 1966 г.

Екатерина Тодорова: "Когато е починал, след това са започнали да идват свещеници от другите енории. Той ме е кръщавал мене 1963 г. и след това вече са гостуващи така да се каже свещеници".

80-годишната Мария Христова, която живее в съседство пази емоционални спомени от ритуалите, в които винаги участва:

"Този двор кипеше от хора, от деца – Великден, всички празници. Тук имаше кръщенки, имаше сватби. Няма да чуеш да се карат, много са сдружени, много се обичат, много сплотени хора.

- БНТ: Не е ли малко тъжно, че този двор е толкова тих?

- Много е тъжно, много..."

Днес чистите арменци в Силистра са не повече от 40 души.

Екатерина Тодорова: "Такива, като мен, които са половин арменец и половин българин, майка ми е арменка на мен и стават общо около 70 - 80 души със смесените бракове".

Затова не откриват драма в това, че арменският Великден ще закъснее със седмица, напротив.

Екатерина Тодорова: "Ние си празнуваме, ние се събираме на самия ден. Яйцата боядисаните си раздадохме, козунаците, но литургия фактически има на следващата седмица. Аз откакто се помня два пъти празнувам – и българските, и арменските празници".

Арменските храмове у нас са общо 13 и възкресенският камбанен звън тази година ще огласи повечето от тях на 16 април.

Репортер: Надежда Карапанчева

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще доведе ли до опашки предложението за 15-минутен преглед при личния лекар?
Ще доведе ли до опашки предложението за 15-минутен преглед при личния лекар?
Сесил Каратанчева загуби драматично при завръщането си на корта
Сесил Каратанчева загуби драматично при завръщането си на корта