НОВИНИ

Кой ще е председателят на 49-ото Народно събрание?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:28, 11.04.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

По-малко от 24 часа остават до началото на 49-ото Народно събрание, а политическите партии се въздържат от официални коментари за това кого ще подкрепят за председател на парламента.

Според източници на "По света и у нас" номинацията на най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще е Росен Желязков. Към момента обаче няма официално потвърждение от страна на формацията.

По традиция в деня преди първото парламентарно заседание политическите сили от новия парламент се събират, за да обсъдят номинациите за председател и подкрепата към него. Към момента няма потвърждение за това дали ще има или не такава среща.

Подробности вижте във включването на Десислава Маркова.

Председателят на новото Народно събрание трябва да бъде избран в рамките на първото му заседание, а всички парламентарни групи имат право на свои заместник-председатели.

В 49-ото Народно събрание влизат шест политически формации.

Първото заседание на новия парламент е насрочено за утре в 10.00 ч. сутринта. Народните представители ще положат клетва:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

След полагането на клетвата народните представители ще подпишат клетвени листове. В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

По традиция на първото заседание на новоизбрания парламент изявления правят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции. След това се предвижда да бъде избран председател на 49-ото Народно събрание. Председателят ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. След това депутатите ще изберат и заместник-председателите на парламента.

На първото заседание на 49-ото Народно събрание ще присъстват президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, както и служебният премиер Гълъб Донев и членовете на служебното правителство. Поканени са представители на Конституционния съд, на съдебната власт, на различни държавни институции, на дипломатическия корпус и на регистрираните в страната вероизповедания. Към предишните президенти и председатели на Народното събрание също са отправени покани да бъдат гости на първото заседание.

БНТ ще предава на живо откриването на 49-ото Народно събрание. Всичко за началото, очакванията и трудностите пред новия парламент, гледайте утре от 8.00 ч. сутринта по БНТ1, bntnews.bg и на страницата на „По света и у нас" във Фейсбук в коментарното студио "Формулата на властта".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Плувецът Цанко Цанков заминава на работна среща в САЩ, ще подкрепи Тервел Пулев на галавечерта в Коста Меса
Плувецът Цанко Цанков заминава на работна среща в САЩ, ще подкрепи Тервел Пулев на галавечерта в Коста Меса
ПФК Берое със специална изненада за своите фенове по повод 36-годишнина от шампионската титла
ПФК Берое със специална изненада за своите фенове по повод 36-годишнина от шампионската титла