НОВИНИ

Проверка на факти: Има ли масови протести срещу ЕС и НАТО във Франция?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:01, 11.04.2023
7332
Чете се за: 04:45 мин.
Европа
Слушай новината

Видео на български език, в което се твърди, че три милиона французи са излезли да протестират срещу правителството във Франция, защото “не искат нито ЕС, нито НАТО”, циркулира из социалните мрежи от края на март.

Към 11 април видеото е провокирало над 15 000 реакции в ТикТок и над 7400 в Инстаграм като се разпространява и в други социални мрежи.

Видеото е придружено от кадри на протести в различни френски градове.

Проверка на БНТ установи, че съдържанието му е манипулативно, а изводите - заблуждаващи - вижте защо.

Протест срещу ЕС и НАТО?

В началото на видеото се виждат кадри от многохилядни протести с надписи от местата, където се провеждат.

Анализ на кадрите чрез обратно търсене на изображения показва, че протестите наистина са във Франция и са антиправителствени, но причината за недоволството е спорната пенсионна реформа, заради която вече повече от три месеца вълненията в страната не стихват.

Използвани са кадри от 19 януари, когато френските синдикати организираха първите общонационални стачни действия. Част от кадрите във видеото се появяват и в репортажа на BBC за протестите в различни градове във Франция в същия ден.

На кадрите ясно личи логото на френската Конфедерация на труда - CGT, която е сред организаторите на масовите протести от последните месеци срещу повишаването на възрастта за пенсиониране във Франция от 62 на 64 г.

Друга част на видеото показва и демонстранти с плакати с призиви за мир, както и човек, който разкъсва европейския флаг.

Чрез обратно търсене на изображения достигаме до оригиналните събития, които датират от 26 февруари.

Тук действително става въпрос за шествие срещу политиката на НАТО спрямо Украйна и по-конкретно - срещу предоставянето на оръжия на Киев от страна на Франция, за мирни преговори между Киев и Москва и "срещу трета световна война".

Събитието е организирано от лидера на партия “Патриотите” Флориан Филипо, който отправя призиви за напускане на НАТО и ЕС, а негови сподвижници късат и знамето на Атлантическия съюз.

Въпросното шествие се случва в Париж и няма общо с националната стачка срещу пенсионната реформа, която изкарва по улиците милиони французи и за първи път от години обедини големите синдикати.

Кой е Флориан Филипо?

Флориан Филипо е бивш заместник-председател на крайнодесния “Национален фронт” и бивш евродепутат от квотата на партията.

През 2017-а година напуска формацията, основана от Жан-Мари льо Пен и създава "Патриотите", с която се явява самостоятелно на изборите за Европейски парламент през 2019 г. Новата партия, обаче, получава едва 0,6% от гласовете и Филипо губи евродепутатското си място.

"Патриотите" участват в регионалните избори във Франция през 2021 г. и печелят близо 75 000 гласа или 6,9%.

През 2022 г. Флориан Филипо се отказва от участие в президентските избори заради недостатъчно подкрепа.

На парламентарните избори същата година партията му се явява заедно с друга формация, но не успява да спечели депутатско място. Самият Филипо претърпява пълно поражение, тъй като в района, където е кандидат, събира едва 4,62% от гласовете на първия тур на парламентарните избори.

Заключение:

Видеото в ТикТок, което твърди, че три милиона души протестират срещу ЕС и НАТО във Франция, е манипулативно, а твърдението е невярно.

Смесени са кадри от различни събития, случили се по различно време, с различен мотив и в различен мащаб.

Така масовите национални протести срещу пенсионната реформа се използват за подсилване на внушенията от събитие, организирано от крайнодесен френски политик, чиято формация не успява да получи парламентарно представителство на последните избори във Франция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стана ясен щабът, с който ще работи Елин Топузаков в Левски
Стана ясен щабът, с който ще работи Елин Топузаков в Левски
Катастрофа затвори Прохода на Републиката
Катастрофа затвори Прохода на Републиката