НОВИНИ

БЛС: 15-минутен преглед при личен лекар означава седмица чакане за час

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 11.04.2023 (обновена)
6713
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Прегледът при личния лекар да бъде с продължителност 15 минути. За това настоява националната здравноосигурителна каса. Решението не е окончателно и тепърва ще се обсъжда от Българския лекарски съюз и здравната каса.

Според председателя на Българския лекарски съюз , ако всеки преглед трае най-малко 15 минути, каквото е искането на НЗОК, пациентите ще са принудени да си записват часове за седмица напред.

В "Денят започва" председателят на лекарския съюз д-р Иван Маджаров призова за по-задълбочена работа преди въвеждането на това правило. Според него трябва да е ясно разписано времето за административно посещение, за преглед, за спешни случаи.

"Към настоящия момент през кабинета на един личен лекар, който има средно между 1500 и 2000 пациента, минават 60 - 70 човека. В грипна епидемия минават повече. Ако ги разпределим през 15 минути, веднага може да си направите сметката, защото работното време на всеки личен лекар включва и други ангажименти, не само работа с амбулаторни пациенти, колко човека ще минат? Ние, лекарите, нямаме нищо против да не бъдем толкова натоварени, но трябва съвместно с тези, които го предлагат, да обясним, че гражданите трябва да изчакат 6 - 7 дни за час при своя личен лекар", коментира д-р Маджаров.

Маджаров заяви още, че Българският лекарски съюз ще настоява така, както няма лимит за профилактичните прегледи, да няма и за диспансерните прегледи.

Обобщение вижте във включването на Цанка Николова:

Според д-р Маджаров е остаряло изискването на кабинетите на личните лекари да стоят залепени телефонните номера на лични лекари. По думите му не е редно да се звъни в извънработно време, освен ако личният лекар не е приел 24 часа сам да обслужва своите пациенти. Той допълни, че пациентите на всеки личен лекар са уведомени дали да звънят извънработно време на него или на неотложна помощ, с която той има договор.

"Над 90% от личните лекари имат договори с неотложни помощи, които работят в извънработно време. В медицинските дейности сме изцяло дигитално. Единственият случай, в който се налага да има хартия, е когато пациентът трябва да удостовери с подписа си, че дадена дейност е извършена", заяви в "Денят започва" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа затвори Прохода на Републиката
Катастрофа затвори Прохода на Републиката
След изтичането на секретни документи - риск за националната сигурност на САЩ
След изтичането на секретни документи - риск за националната сигурност на САЩ