НОВИНИ

Обучават медици за оказване на спешна помощ по въздух

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 11.04.2023
Чете се за: 03:37 мин.
Още
Слушай новината

Оказването на спешна медицинска помощ и бързото транспортиране по въздух на пациенти в тежко състояние до специализирана болница може да спаси човешки живот.

Екип от Военномедицинска академия се обучава да работи при специфични условия – на хиляди метри височина, в хеликоптер или в самолет. Екип на БНТ се срещна с медиците по време на тренировъчни полети във Варна.

Звеното по авиомедицинска евакуация към ВМА е сформирано през 2009 г. Започнали са работа на вертолети "Кугър", а по-късно и със самолети "Спартан". Сега се обучават да изпълняват задачи и на вертолет "Пантер", като участват в тренировъчни полети за евакуация на пострадал.

Екипът по авиомедицинска евакуация е за първи път в авиобаза "Чайка" за тренировъчни полети с вертолет "Пантер". С него може да се окаже спешна медицинска помощ само на един пациент.

При спешна евакуация вертолетът се превръща във въздушна линейка, която бързо транспортира пострадалия до болнично заведение. Медицинската апаратура е стандартна.

"Ние имаме мониториране на пациента, на което се следят жизнените показатели, имаме респиратор, на който, ако пациентът е интубиран, да бъде обдишван. Следи се кръвно налягане. И има инфузомат, през който на определена скорост се подава медикаментът, който е преценил лекарят. Може да се включат една, две банки, има венозни източници, за да може по време на полета да получава адекватни медицински грижи", заяви подполковник д-р Мария Георгиева, началник на Център по "Авиационна, морска физиология и евакуация" към ВМА.

Понякога секундите са важни, за да се спаси човешки живот на хиляди метри височина. На борда на вертолета грижата за пострадалия е различна от тази на земята. Бордните лекари и сестри трябва да се съобразяват с редица особености.

"Как се отразява шумът, вибрациите, височината върху състоянието на пациента. Винаги трябва да се съобразяват, според типа заболяване, каква височина желаем да бъде полетът, с каква скорост да се движим", допълни подполковник д-р Мария Георгиева.

Освен отлична медицинска подготовка е необходим опит и умения, за да се спаси човешки живот във въздуха. А затова се изискват много полети при всякакви условия.

"Тези евакуации са планирани, винаги има определено време за подготовка", каза още Цветелина Иванова, част от екипа за авиомедицинска евакуация към ВМА.

Площадката в Университетската болница "Света Марина" във Варна засега е единствената лицензирана за Североизточна България, на която могат да кацат вертолети, които по спешност транспортират пациенти в тежко състояние.

Репортер: Петър Дойкински

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пулев: Международни инвеститори имат сериозен интерес към новата икономическа зона "Доброславци"
Пулев: Международни инвеститори имат сериозен интерес към новата икономическа зона "Доброславци"
Време е за четвъртфинали в Шампионската лига
Време е за четвъртфинали в Шампионската лига