НОВИНИ

Ще доведе ли до опашки предложението за 15-минутен преглед при личния лекар?

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:08, 11.04.2023
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Преглед при личния лекар за 15 минути, предлага Националната здравноосигурителна каса. Решението не е окончателно и тепърва предстоят обсъждания с Българския лекарски съюз. Според общопрактикуващи лекари въвеждането на това ограничение ще доведе до по-големи опашки пред кабинетите. За пациенти подобно решение не би било адекватно в някои ситуации.

Общопрактикуващият лекар Йордан Христов, кардиолог в болница "Лозенец", смята, че ограничението няма да е работещо. 15 минути са прекалено много за издаване на направление или болничен лист и недостатъчни за пациенти, които отиват при личния лекар с повече от едно заболяване.

Йордан Христов, общопрактукуващ лекар в УМБАЛ "Лозенец": "Според мен това наистина ще доведе до опашки пред кабинетите и ще се случи това, което имаме в най-лошата здравна система в света, а именно великобританската, където пациентите чакат с месеци за рентгенова снимки или за преглед при специалист или личния си лекар".

Снимки: БТА/Архив

Цвета, пациент: "15 минути може би ще са достатъчни за един преглед, но ако има някакъв период, в който докторът каже, че трябва да дойдем на следващия ден или след 2 - 3 дни, а ние имаме някакво неразположение, особено ако е дете, за мен по-скоро не е толкова адекватно".

БЛС: 15-минутен преглед при личен лекар означава седмица чакане за час

Според председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров са необходими допълнителни разяснения по темата. Например трябва да е ясно разписано времето за административно посещение, за преглед, за спешен случай.

Иван Маджаров, председател на БЛС: "Минимум 10 минути или минимум 15 минути би довело до записване за своя личен лекар в следващата една седмица, защото към настоящия момент през кабинета на един личен лекар, който има средно между 1500 и 2000 пациента минават 60 - 70 човека. В грипната епидемия минават и повече".

Маджаров заяви още, че лекарският съюз ще настоява да няма лимит на диспансерните прегледи, така както няма и за профилактичните.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Попов ще ръководи дербито между ЦСКА и Левски
Никола Попов ще ръководи дербито между ЦСКА и Левски
Юлия Стаматова започна с победа в Монастир
Юлия Стаматова започна с победа в Монастир