НОВИНИ

Преди старта на НС - още един отказ от депутатско място, Борисов отново подаде ръка на ПП-ДБ

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:10, 11.04.2023 (обновена)
Чете се за: 05:17 мин.
У нас
Слушай новината

Бойко Борисов отново обвърза приемането на бюджета за тази година със съставянето на редовно правителство. Той събра новите си депутати в централата на ГЕРБ-СДС и заяви, че ако се отива на бързи избори през юни, отварянето на бюджета е опасно.

Всички партии предпочетоха да се съберат по централите си вместо в Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ-СДС призова депутатите да подадат ръка на ПП-ДБ и да направят заедно коалиционен кабинет, защото държавата е в тежко положение и може да остане без бюджет.

"Трябва да проявим разум, трябва да проявим съгласие, трябва да проявим търпимост. Колкото и да ни атакуват нашите приятели, единственото стабилно, дългосрочно правителство е между двете големи партии. Или двете големи коалиции. Защото по същество ние имаме еднакви виждания в 99% от програмите си. Очаквам в следващите дни повече разум и мъдрост от политическите партии. В противен случай ще отидем на избори без бюджет. Без нас правителство не може да има. Готови сме, диалогични сме, разбираме. Поставяме България над всичко. Единственото, което искаме, е към нас да се отнасят с уважение", каза той.

Бойко Борисов обяви още, че ГЕРБ-СДС ще издигнат да председател и зам.-председател на парламента Росен Желязков и Росица Кирова, а председател на парламентарната група отново ще бъде Десислава Атанасова, макар че самият Борисов също ще бъде депутат.

Ръководствата на ПП и ДБ проведоха заседание в централата на "Демократична България" в София. Георги Ганев обяви, че коалицията ще остави първата политическа сила да издигне кандидат за председател на НС.

БНТ: Ще подкрепите ли Росен Желязков?

- Подкрепа от нас не е търсена, така че няма как да отговорим на този въпрос.

Подобен беше отговорът и на въпроса биха ли подкрепили правителство на първата политическа сила:

"Не се е обадил досега с предложения срещу какво да се получи тази подкрепа. Говорене в общото пространство - това не е подкрепа", каза Ганев.

Той смята, че дори да няма правителство, бюджет може да се приеме.

"Възраждане" ще издигне Петър Петров за председател на 49-ото Народно събрание

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов коментира накратко пред журналисти, че партията му ще издигне Петър Петров за председател на парламента и ще подкрепи само неговата кандидатура.

Междувременно стана ясно, че Лена Бориславова от ПП днес е подала в заявление за отказ от депутатското си място. ЦИК обаче отказа да разглежда това заявление, защото решението с новия състав на парламента вече е обнародвано в Държавен вестник. Така Лена Бориславова утре трябва да положи клетва и след това да депозира искането си за оставка пред ръководството на НС.

Лена Бориславова се отказва от депутатското си място

По-рано днес във Фейсбук Бориславова написа, че дните след изборите са показали, че предстоят още трудни месеци и задачи, както на национално, така и на местно ниво. Отбеляза, че в предизборната кампания се е убедила, че много от проблемите на хората се решават на местно ниво.

"Вчера Изпълнителният съвет на "Продължаваме промяната" взе решение, че успоредно с работата в НС, другата важна задача пред нас са местните избори – именно заради ключовата роля на местната власт за подобряването на живота на хората във всяко кътче на страната. Бях номинирана да поема координационната роля в този процес и конкретно да работя за кампанията и проблемите на моя роден град София. Отговорността към тази задача e огромна - тя е определяща за посоката, в която ще се развива столицата ни след години злоупотреби и пропуснати възможности", написа тя.

Ако Лена Бориславова напусне парламента, на нейно място трябва да влезе Петър Петров от "Продължаваме Промяната". От депутатското си място в новия парламент се отказаха още Асен Балтов от ГЕРБ-СДС и лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Репортери: Десислава Маркова, Ирина Цонева, Вера Александрова, Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха доброволци от Варна, които помагат на украински бежанци
Глобиха доброволци от Варна, които помагат на украински бежанци
Ще доведе ли до опашки предложението за 15-минутен преглед при личния лекар?
Ще доведе ли до опашки предложението за 15-минутен преглед при личния лекар?