НОВИНИ

Година след пожара на ферибот край Корфу: Пострадалите българи все още чакат справедливост

Айше Сали
от Айше Сали
20:44, 19.03.2023
Чете се за: 04:27 мин.
По света
Слушай новината

Година след пожара на ферибот край остров Корфу, българите, които пострадаха, и семействата на загиналите, продължават да очакват справедливост. Огънят избухна в нощта срещу 18 февруари, а на борда имаше близо 130 души. 12 от всички пътници останаха в неизвестност, сред тях и наши сънародници. Част от тях са предявили искове за обезщетение чрез постигане на извънсъдебно споразумение, но за тези, които не са го направили, срокът вече изтича. Разследването все още е в ход, а според експерти подобни случаи се точат около 15 години.

Какво очакват оцелелите и какво си спомнят от огнения ад преди година, в репортажа на Айше Сали.

Срещнахме се с най-тежко пострадалия българин при пожара - Алекси Панев, в родната му къща в село Ръждавица. След изписването му от болницата в Корфу, където престоя две седмици, той е напуснал фирмата, в която работеше като международен шофьор. Завел е дело срещу бившия си работодател заради проблеми със застраховката, която е трябвало да има по време на командировката. Година след трагедията е благодарен на хората, спасили живота му.

Алекси Панев: Живи и здрави да са тези хора, които ме обслужваха в Гърция. Сърдечна благодарност и на тези, които ме извадиха, ако не бяха те, какво ще лекуваш. Но как да ги намерим? Не знам...

Друг български шофьор - Светослав Найденов, ни показва снимката, която той и съпругата му изпратили на децата, за да ги уверят, че са добре.

Светослав Найденов: Ще има някакъв вид справедливост, но не е финансовата справедливост. Просто това, което човек е изпитал, е покъртително. Каквато и справедливост да получите, това си остава рана. Болка и вие живеете с нея.

След трагедията адвокати от България и Гърция са започнали да работят заедно, за да защитят правата на повече от 20 засегнати български граждани и фирми.

Елица Хондру, адвокат: Все още има работа на разследващите по кораба. Последно ни бяха уведомили, че преди две седмици отново се качиха експерти на кораба.

Милена Първанова, адвокат: Останаха няколко души, които не бяха разпознати. Това означава, че не успяха да извлекат достатъчно материал от изгорелите трупове, за да се направи ДНК-проба.

Кристина Данаджиева, адвокат: Повечето от документите на пострадалите - било то на автомобилите или на физическите лица, които са били пътници, са изгорели. Също така и товарителниците, документите на автомобилите и лични документи.

Юристите напомниха, че сроковете за търсене на обезщетение са кратки. Затова засегнатите не бива да предприемат грешни ходове. Особено когато става дума за неидентифицираните с ДНК-експертиза.

Милена Първанова: Не е необходимо да се прави процедурата по обявяване в неизвестност, защото това ще отнеме много време, а срокът съгласно Морските конвенции и е твърде кратък и това значи, че който е тръгнал по пътя на процедурата по обявяване в неизвестност, ще изгуби правата си да иска обезщетение.

Елица Хондру: В този тип трагични случаи, особено когато говорим за кораб, който се намира в морето, самите хора на кораба са в едно по-затворено пространство, имайки предвид, че се движат и много стоки, тези случаи се забавят с много време.

Казват, че засега компанията собственик на ферибота е готова да сътрудничи и очакват развръзката с първите случаи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов завюва златния медал на европейското по борба до 23 години в Букурещ
Георги Иванов завюва златния медал на европейското по борба до 23 години в Букурещ
Манчестър Юнайтед обърна девет от Фулъм и стана последният полуфиналист за ФА Къп
Манчестър Юнайтед обърна девет от Фулъм и стана последният полуфиналист за ФА Къп