НОВИНИ

Проверка на БНТ: Какви са цените на основните храни в Германия?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:05, 19.03.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

В Германия, както и в България, цените на хранителните продукти се повишават през последните месеци на миналата година и началото на тази, но не със същия темп. Това показа проверка на "По света и у нас" в няколко германски града, сред които Франкфурт, Манхайм и Мьонхенгладбах. Германското правителство подкрепя както хората, така и бизнеса.

За последните 70 години Германия отчете най-висока инфлация от 10,4% през октомври миналата година. Тя обаче започна да се успокоява благодарение на правителствените мерки.

"Правителството действа доста подкрепящо, защото ние се сблъскахме с коронавируса, войната в Украйна, получаваме подкрепа за покупката на природен газ, смятам, че наистина времето е трудно, но държавата в момента се справя добре", каза Щефан, жител на Франкфурт.

Две са основните групи мерки, които германското правителство прилага спрямо инфлацията. Първата е свързана със субсидиране на цената на природния газ и електроенергията, а втората с доходите на хората. Частният сектор има възможност да плаща бонуси на служителите си без да ги облага с данъци.

Проверка на "По света и у нас" в една от големите вериги супермаркети в Германия показа, че цените на храните са близки до тези в България. Прави впечатление обаче, че цената за десет броя яйца размер Л е с близо 2,50 лева по-ниска, а прясното мляко в Германия е с 85 стотинки по-евтино отколкото у нас. По-евтини наполовина са цените на козметичните продукти като дезодоранти и шампоани. В същото време заплатите на германците са по-високи от българските с близо 4 пъти.

Франкфурт освен финансов център на Германия е и седалище на Европейската централна банка. С нейното последно решение се повишават основните лихвени проценти като целта е да се бори именно инфлацията.

"Извършваме текущо наблюдение на пазара и сме готови да отговорим при необходимост, за да бъдат гарантирани ценова стабилност и финансова стабилност в еврозоната", заяви Кристин Лагард, председател на Европейската централна банка.

Целта е до края на мандата на това управление на банката да бъде достигнато ниво от 2% за инфлацията.

Все по-положителни са нагласите на европейците за справяне с високата инфлация и ръста на цените, това показва последното изследване на Европейската централна банка.

Европейците очакват, че ще правят по-малки разходи в бъдеще, защото цените ще намаляват повече, а заплатите ще се увеличават. Действителните прогнози за инфлацията обаче са в точно обратната посока на ниво еврозона.

И на последно място не трябва да забравяме, че не могат да бъдат сравнявани икономики като българската и германската. Не само заради мащаба на пазара, но и заради различните политики на държавите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манчестър Юнайтед обърна девет от Фулъм и стана последният полуфиналист за ФА Къп
Манчестър Юнайтед обърна девет от Фулъм и стана последният полуфиналист за ФА Къп
Алберт Попов: Трябва да съм по-постоянен
Алберт Попов: Трябва да съм по-постоянен