Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Последната група от антарктическата експедиция се завърна в България

Мария Чернева
от Мария Чернева
16:14, 19.03.2023
Чете се за: 03:05 мин.
Още
Слушай новината

И последната група учени и логистици от 31-вата антарктическа експедиция се завърнаха днес. За този сезон полярниците ни отчитат невероятни успехи, повечето от които са свързани с участието на научноизследователския ни кораб "Св. св. Кирил и Методий". Благодарение на него бяха изцяло завършени основите на бъдещия лабораторен блок, бяха разтоварени много необходими товари за логистиката и научните проекти. Полярният ни кораб "Св. св. Кирил и Методий" пътува обратно към дома, в момента зарежда гориво и провизии в аржентинското пристанище Мар дел Плата.

"Аз съм много щастлив, експедицията завърши напълно успешно, всички се върнаха в България, единствено корабът все още е на път. Скочихме в ново измерение, ние сме една сериозна полярна нация, вече сме член на Европейската научна флота, ще можем да работим по много сериозни научни проекти, финансирани от Европейската комисия, така че излязохме от обкръжението - източнобалканско. Голяма помощ оказахме на испанската програма, която 30 години ни беше осиновила, така да се каже, но ние занесохме 60 тона материали, оказахме помощ от една евакуация от един съседен плаж, където се беше спукала тяхната лодка, така че корабът се включи все едно там нашият екипаж е работил все едно десетилетия в тези води, а това му беше за първи път. Така че не може да не се гордея и да не ги поздравя, че се справиха отлично с нещо, което никога не са виждали тук в България.

"Равносметката наистина е много голяма, с този кораб успяхме да закараме неща, с които в последните 10 години не са закарани, закарахме страшно много материали, техника, с които нямаше как да се закарат без наличието на кораб. Например закарахме един доста голям галпон, който успяхме да сглобим, който събра доста голяма част от техниката, която беше проблем, няма къде да се складира, нямаше къде да се прибира за зимния сезон, закарахме контейнери като единият контейнер е доста добре оборудван, най-вероятно за в бъдеще ще стане лаборатория. Така че просто с наличието на кораба... Нещата са коренно различни", коментира Павел Григоров от логистичния екип на 31-вата антарктическа експедиция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски не срещна трудности срещу Арда за трети пореден успех в Първа лига
Левски не срещна трудности срещу Арда за трети пореден успех в Първа лига
Виктория Томова срещу американка на старта на квалификациите в Маями
Виктория Томова срещу американка на старта на квалификациите в Маями