НОВИНИ

Голямото пътуване на юг започна

Кулминацията на миграцията на птиците е около 26 август

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
09:08, 26.08.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Първите щъркели вече започнаха да отлитат на юг. Това съобщават от Българското дружество за защита на птиците. От началото на август белите птици се събират на огромни ята и се насочват към топлите страни, като по пътя си изминават хиляди километри.

"Белият щъркел започва да отлита на юг още в края на юли, но наистина през август е неговата основна миграция", каза в "Денят започва" Петър Янков, Българско дружество за защита на птиците.

Кулминацията на миграцията е около 26 август, когато за един ден минават почти 10% от всички птици, които ще минат през целия сезон. Те са принудени да минат през Бургас, защото той е най-западната точка на Черно море.

"Белият щъркел и повечето птици използват топлия въздух, термалите, които са най-силни на морския бряг. От друга страна избягват да летят на открито море, затова следват бреговата ивица".

снимки: Pixabay

Данните показват, че преминават между 120 и 220 хиляди щъркела за един сезон. Сборните им пунктове са там, където има храна, за да имат енергия за полета, защото по време на полета те не се хранят. Средната скорост, с която ятото прелита, е около 42 км/ч. и прелита около 350 километра на ден.

Вижте повече в прякото включване на Елеана Цанова



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинското настъпление в района на Курск продължава
Украинското настъпление в района на Курск продължава