НОВИНИ

Гореща вълна: 40-градусови жеги обхванаха Пекин (СНИМКИ)

гореща вълна градусови жеги обхванаха пекин снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:57, 22.06.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Температурата в Пекин надхвърли 40 градуса за първи път от 2014 г., като местните власти в китайската столица предупредиха, че времето през уикенда ще бъде много топло. Северен Китай вече беше връхлетян от горещи вълни преди седмица.

Метеорологична станция в южните покрайнини на Пекин е регистрирала 40,1 градуса в 13:25 ч. местно време. За последно температури, превишаващи 40 градуса, бяха отчетени в китайската столица на 29 май 2014 г., сочат данни на общинската метеорологична служба.

Тази сутрин в града с население от близо 22 милиона души беше обявен оранжев код за опасно време - предупреждение от втората най-висока категория. От днес до събота температурите може да се повишат до 39 градуса в повечето части на китайската столица.

Миналата седмица Пекин, Тиенцзин, Хъбей и Шандун в Северен и Източен Китай бяха засегнати от горещо време. Това накара местните власти да увеличат усилията си, за да опазят реколтата, да осигурят безопасността на туристите и да преустановят работата на открито през най-горещата част на деня.

Националното метеорологично бюро издаде предупреждение за гореща вълна почти две седмици по-рано от обичайното за предишни години, тъй като в градовете в Северен Китай бяха регистрирани нови температурни рекорди за юни, отбелязва Ройтерс.

Последната серия от горещини, която съвпада с дългия уикенд на Фестивала на драконовите лодки в Китай, ще засегне и северния китайски регион Вътрешна Монголия и западния регион Синцзян, съобщи Китайската метеорологична администрация.

В Китай има четиристепенна система за предупреждение за времето. Тя се обозначава с цветове, като червеният показва, че ситуацията е особено тежка. Надолу по скалата следват оранжевият, жълтият и синият цвят.

Предупреждение с оранжев код се издава, когато максималната температура надхвърли 40 градуса в рамките на един ден или максималната температура остане над 37 градуса в продължение на два последователни дни.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хебър привлече бившия футболист на ЦСКА 1948 Ангел Бастунов
Хебър привлече бившия футболист на ЦСКА 1948 Ангел Бастунов
ЦСКА 1948 се подсили със защитник на Толуза, играл за Ботев Враца
ЦСКА 1948 се подсили със защитник на Толуза, играл за Ботев Враца