НОВИНИ

Горещини и отвъд Океана: 13 дни над 43 градуса във Финикс

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:15, 14.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:42 мин.
По света
Слушай новината

У нас и днес ще бъде много горещо. След жегата Цербер ,която се настани в Европа гореща вълна обхвана и югозападните части на Съединените щати. Около 115 милиона души са засегнати от екстремно високите температури. Щатът Аризона вероятно ще счупи всички рекорди за продължителност на знойните жеги. Предупреждение за опасно горещо време са издадени и за Невада, Оклахома, Тексас и Калифорния.

Кевин е на 47 години. Последните 25 - с малки прекъсвания, е бездомен. Живее във Финикс повече от 10 години, но казва че все още не е свикнал горещината.

"През юни, когато започна да става горещо, уж знаех, че трябва да съм хидратиран и всички препоръки, но не беше достатъчно. Заспах върху горещ цимент и по цялата си лява страна получих изгаряния от трета степен. Това ми отвори очите", заяви Кевин Хендершот, бездомен.

14 поредни дни термометрите тук показват над 43 градуса. Очакванията са до седмица да бъде счупен рекордът от 1974 година, когато поредните дни с такива температури са били 18. Дори и нощем, температурата не пада под 30 градуса.

Марк Буено и колегите му са част от програма, която се грижи за бездомните. Микробус е превърна в медицински кабинет и място за охлаждане.

Освен че се правят прегледи, тук раздават студена вода и поне за кратко прибират по няколко души от трудните за понасяне температури навън. Д-р Буено казва, че освен топлинни удари, бездомниците често получават и изгаряния като на Кевин.

"В момента ситуацията е сходна с тази от миналото лято. Но следващата гореща вълна, следващата седмица, ще бъде много по-зле. Температурите се повишават, а това ще доведе до усложнения за нашите пациенти тук", допълва Марк Буено, медик.

Предупреждение за опасно горещо време са издадени и за Невада, Оклахома, Тексас и Калифорния. Властите приканиха гражданите да ограничат излизането навън в най-топлите часове и да пият много течности.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въвеждат мерки за разхлаждане на животните в зоопарка в Мадрид
Въвеждат мерки за разхлаждане на животните в зоопарка в Мадрид
Киев е получил касетъчни боеприпаси, потвърдиха от Вашингтон
Киев е получил касетъчни боеприпаси, потвърдиха от Вашингтон