НОВИНИ

Издигнаха националния трибагреник на Рожен (Видео)

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 13.07.2023
5437
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Официално издигнаха българското знаме на на 111-метров пилон на Роженските поляни. Дължината на съоръжението символизира територията на България от 111 000 квадратни километра и единството на нацията.

Близо 6 минути бяха необходими за да стигне националния флаг от 1110 квадратни метра до върха на пилона. А кулминацията на издигането беше оповестене с изпълнение на националния химн.

Вижте още в прякото включване на Мариела Хубинова

В приветственото си слово президентът Румен Радев посочи, че няма сила, пред която да отстъпим от своята принадлежност към род и отечество.

"Днес ние казваме "не" на нихилизма и безродието,които катастрофираха в своето безчестие със опитите си да охулят и опетнят тази инициатива. Днес ние ще издигнем високо нашия завет към бъдните поколения. Да бъдат свободни и достойни, защитавайки нашите свещени ценности и идеали", каза той.

Държавният глава отбеляза, че както преди век предците ни са намерили сили да заличат граничната бразда на Рожен, така днес под знамето могат да се намерят сили за превъзмогване на разделителните линии в обществото.

"Пилонът на Рожен ще ни напомня, че от реките на нашите лични съдби, ако успеем и решим да ги слеем, ние ще надмогнем всяко разделение и ще градим заедно нашия общ успех".

Стотици българи присъстваха на издигането на знамето на монумента. Хората, дошли на Рожен, очакваха церемонията с нетърпение и емоция.

Иницаторите от фондация "Наследство в бъдещето" обявиха, че това е най-високо монтираният национален флаг в целия ЕС. Утре на Роженските поляни започва и традиционният събор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан обяви трансфера на Кристиан Пулишич от Челси
Милан обяви трансфера на Кристиан Пулишич от Челси
Собственик на премахнат павилион пред КАТ-София го премести от другата страна на улицата
Собственик на премахнат павилион пред КАТ-София го премести от другата страна на улицата