НОВИНИ

Представят нов прочит на "Пръстенът на Нибелунга" на Вагнеровия фестивал в Софийската опера

Айше Сали
от Айше Сали
21:14, 13.07.2023
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

Продължава Вагнеровият фестивал в Софийската опера и балет. Тази вечер на сцената ще бъде поставена последната част от тетралогията "Пръстенът на Нибелунга" - "Залезът на боговете".

Почти десет години след като поставя "Пръстенът на Нибелунга" акад. Пламен Карталов решава, че е време за нов прочит на тетралогията, в която раждането, величието и залезът на митичните същества са представени чрез метафората за безкрайната спирала на живота.

"Музиката на Рихард Вагнер и, по-специално, с най-мощното произведение, което често сравняват като творчество с Микеланджело или Есхил, винаги има проекции, които в космическите измерения на музиката му могат да бъдат поставени и преосмислени по нов начин. Това означава, че единението на драмата и музиката - неговата най-голяма черта и привлекателност се търси драматизмът и една нова перспектитва за визуализация на неговата музикална фраза", казва акад. Пламен Карталов.

Повече от 2500 зрители са гледали представленията в програмата на Вагнеровия фестивал от неговото начало досега.

"Между публиката ще видите, че е повече многоезичната реч, отколкото българската. Това ни дава наистина куража да сме на точния път, да покажем на света, че България има мощта и способността да направи най-трудните прозиведения на един гений", посочи акад. Пламен Карталов.

Музиката на Вагнер ще звучи в изпълнение на артистите от Софийската опера и балет до края на юли. А дотогава зрителите могат да гледат "Тристан и Изолда", "Парсифал" и "Летящият холандец", който ще бъде представен на сцената край Панчаревското езеро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кандидатът за еврокомисар Илиана Иванова ще бъде изслушана в ЕП през септември
Кандидатът за еврокомисар Илиана Иванова ще бъде изслушана в ЕП през септември
Португалия разби Норвегия за място във финала на Евро 2023 по футбол за юноши до 19 години
Португалия разби Норвегия за място във финала на Евро 2023 по футбол за юноши до 19 години