Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Киев е получил касетъчни боеприпаси, потвърдиха от Вашингтон

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:03, 14.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
Европа
Слушай новината

Киев вече е получил касетъчни боеприпаси, потвърдиха от Вашингтон. Повече подробности обаче не се разкриват. Решението на САЩ да достави подобен вид муниции на Украйна, с които страната да активизира контраофанзивата срещу Русия, предизвика спорове в международната общност.

Причината е, че в над 120 държави те са забранени. Киев, Москва и Вашингтон обаче не са част от конвенцията, която изключва употребата на касетъчни боеприпаси.

Междувременно стана ясно, че Европейската инвестиционна банка предоставя на Украйна нов фонд от 400 млн. евро.

Той ще бъде използван за възстановяване на страната. В доверителния фонд ще се включат 16 от 27-те държави от Европейския съюз.

По него ще бъдат предоставяни безвъзмездни средства и заеми, както и гаранции на украински банки и предприятия.

Подновяването на износа на украинско зърно през Черно море беше сред акцентите в среднощното обръщение на президента Володимир Зеленски.

Споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, изтича на 17 юли. Според Анкара преговорите за удължаване на споразумението продължават. Според президента Путин "нито едно" руско искане не е било взето предвид.

"Смятаме, че продължаването на Черноморската зърнена сделка е необходимо. Много е важно да няма никакви заплахи за продоволствената сигурност по света. И Русия трябва ясно да осъзнае, че всеки, който повишава заплахата от глад, особено в критични региони в Африка, тероризира целия свят с глад, а не някого конкретно", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Западните държави нямат намерение да изпълнят дадените обещания. Една от възможностите не е първо продължаване на сделката, а след това изпълнение на обещанията, а първо обещанията, а след това нашето участие. Какво имам предвид - ние можем да се оттеглим от тази сделка. И, ако всички за пореден път казват, че ще изпълняват ангажиментите си, нека го направят и ние веднага ще се включим в сделката", каза още Владимир Путин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Горещини и отвъд Океана: 13 дни над 43 градуса във Финикс
Горещини и отвъд Океана: 13 дни над 43 градуса във Финикс
Трети пореден ден протести пред парламента, организирани от КНСБ
Трети пореден ден протести пред парламента, организирани от КНСБ