НОВИНИ

Готов ли е туристическият бранш за летния сезон?

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:27, 15.05.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

4 лева за чадър и 4 лева за шезлонг ще плащат туристите в Слънчев бряг през този сезон. Редуцираните цени са предложени само два дни след приемането на разпоредбите от Закона за здравето, с които коцесионерите на плажове са длъжни да намалят таксите на плажните принадлежности с минимум 50 процента. Концесионерът на плажа заяви, че за нулеви цени е невъзможно да се говори и че става дума само за покриване на разходите по обслужването на плажа.

Плажът в Слънчев бряг ще бъде напълно готов до края на месеца. Спасителите ще бъдат около 100, като на всеки пост ще има по един, вместо по двама души.

Кирил Спасов - концесионер на плажа в Слънчев бряг: Чадърите ще бъдат на минимум 4.50 един от друг, за да има 20 квадратни метра за плажуващите.

Хотелиерите обаче са скептични, че ще могат да отворят и да обслужват туристите заради наложените мерки срещу заразата.

Венелин Ташев - хотелиер: Аз имам 400 седящи места вътре и 200 седящи места отвънка. Като ги намаля, ще станат сто отвънка. Как ще нахраня 1000 човека, това са без децата, на сто места? Ами ако завали дъжд, ако задуха вятър?

На среща с туристическия бизнес от Южното Черноморие министър Николина Ангелкова заяви, че въпреки всичко се надява на активен летен сезон от 1 юли.

Николина Ангелкова - министър на туризмаВсички, които искат от днес или утре да работят, към днешна дата, трябва да спазват тези изисквания, ако промяната на епидимична обстановка го позволява, тогава ще обсъждаме и промяна в тези изисквания.

В хотелски комплекс, където до сега се е сервирало на познатата "шведска маса", сега клиентите ще могат да бъдат обслужвани индивидуално.

Николай Драганов - управител на хотел: Възнамеряваме да се опитаме да сервираме напитките, но да оставим самообслужването на гостите откъм ястия. Най-малкото храната да бъде сервирана от готвачи от бюфетните станции на гостите.

Николина Ангелкова: Туристът, въобще клиентът няма да има възможност самостоятелно да се обслужва, а е необходимо да бъде обслужван и да му се сервира от служител на съответното място за настаняване и хранене.

Министър Ангелкова потвърди, че до този момент големите туроператори не са анулирали чартърите до Бургас и Варна.

Автор: Веселин Григоров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масовото тестване за COVID-19 в Пловдив ще е доброволно
Масовото тестване за COVID-19 в Пловдив ще е доброволно
Дните на матурите – учебни за останалите ученици, макар и онлайн
Дните на матурите – учебни за останалите ученици, макар и онлайн