НОВИНИ

Илия Кръстев, IT предприемач: Кризата с COVID-19 беше стрес тест за индустрията

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 15.05.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Бизнес

Макар все още да няма обща оценка за ефекта от работата в домашни условия по време на социалната изолация заради коронавируса, стана ясно, че тя е ефективна и много процеси могат да се осъществяват 100%. Това ще се практикува все по-често оттук нататък, както вече се прави в много страни, смята IT предприемачът Илия Кръстев, който беше гост в студиото на "Още от деня".

Илия Кръстев отбеляза, че по време на извънредното положение, предизвикано от коронавируса, технологичният бизнес в нашата страна е доказал гъвкавост, тъй като много успешно и бързо българските компании са преминали на такъв режим за разлика от някои други конкурентни пазари.

"Ние доказахме, като пазар, че в такава ситуация, имаме възможност да запазим непрекъснатост, което ще бъде част от решението на тези компании с кои пазари да работят."

IT предприемачът прогнозира, че в близките години България може да развие сектори, чрез които да заеме по-добро място на европейските пазари заради прогнозираната възможност да се освободят някои, ниши, заемани досега от Китай. Кръстев е оптимист, че при новия старт, след като отмине кризата с COVID19, ще има повишен интерес към балканската и в частност към българската промишленост, а страната ни може да се превърне в своеобразен хъб за правене на бизнес с ЕС.

Във връзка с очакванията за електронното здравеопазване Кръстев заяви, че поради социалната изолация, проектът за здравна карта се е забавил, но вероятно след месец работата по него ще продължи.

Друг проект, който IT специалистите са готови да предложат, е платформа за административно обслужване на гражданите, т. е. дигитализиране на дейностите, които се извършват на гише.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай тества 5 ваксини срещу COVID-19 на хора. "Нежелани ефекти" няма
Китай тества 5 ваксини срещу COVID-19 на хора. "Нежелани ефекти" няма
Красимир Вълчев: Всяка една грипна ваканция оттук нататък ще бъде работа в електронна среда
Красимир Вълчев: Всяка една грипна ваканция оттук нататък ще бъде работа в електронна среда