Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Илия Кръстев, IT предприемач: Кризата с COVID-19 беше стрес тест за индустрията

от БНТ
19:30, 15.05.2020
Чете се за: 00:53 мин.
Бизнес

Макар все още да няма обща оценка за ефекта от работата в домашни условия по време на социалната изолация заради коронавируса, стана ясно, че тя е ефективна и много процеси могат да се осъществяват 100%. Това ще се практикува все по-често оттук нататък, както вече се прави в много страни, смята IT предприемачът Илия Кръстев, който беше гост в студиото на "Още от деня".

Илия Кръстев отбеляза, че по време на извънредното положение, предизвикано от коронавируса, технологичният бизнес в нашата страна е доказал гъвкавост, тъй като много успешно и бързо българските компании са преминали на такъв режим за разлика от някои други конкурентни пазари.

"Ние доказахме, като пазар, че в такава ситуация, имаме възможност да запазим непрекъснатост, което ще бъде част от решението на тези компании с кои пазари да работят."

IT предприемачът прогнозира, че в близките години България може да развие сектори, чрез които да заеме по-добро място на европейските пазари заради прогнозираната възможност да се освободят някои, ниши, заемани досега от Китай. Кръстев е оптимист, че при новия старт, след като отмине кризата с COVID19, ще има повишен интерес към балканската и в частност към българската промишленост, а страната ни може да се превърне в своеобразен хъб за правене на бизнес с ЕС.

Във връзка с очакванията за електронното здравеопазване Кръстев заяви, че поради социалната изолация, проектът за здравна карта се е забавил, но вероятно след месец работата по него ще продължи.

Друг проект, който IT специалистите са готови да предложат, е платформа за административно обслужване на гражданите, т. е. дигитализиране на дейностите, които се извършват на гише.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Китай тества 5 ваксини срещу COVID-19 на хора. "Нежелани ефекти" няма
Китай тества 5 ваксини срещу COVID-19 на хора. "Нежелани ефекти" няма
Красимир Вълчев: Всяка една грипна ваканция оттук нататък ще бъде работа в електронна среда
Красимир Вълчев: Всяка една грипна ваканция оттук нататък ще бъде работа в електронна среда