НОВИНИ

Словения обяви край на епидемията от COVID-19

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
17:57, 15.05.2020
Чете се за: 00:59 мин.
Снимка: Архив/БГНЕС

Словения стана първата страна от Европейския съюз, която обяви край на епидемията от Covid-19.

Страната облекчи граничния контрол и европейските граждани могат да пътуват дотам, без да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.

Балтийските държави пък създадоха зона за свободно пътуване помежду си и я нарекоха "мини-Шенген".

Националният институт за обществено здраве на Словения установи траен спад в разпространението на заразата с Covid-19 сред населението. Властите прецениха, че това може да се счита за край на обявената преди малко повече от два месеца епидемия в страната.

Желко Качин, говорител на словенското правителство: За пръв път от началото на епидемията приетите в болница са по-малко от 30. По-точно те са 29, а седем от тях са в тежко състояние.

Опасността от нова вълна на зараза не е отминала, напомнят словенските здравни експерти. Част от основните правила за хигиена и социална дистанция остават в сила, но с обявения край на епидемията правителството прекрати плановете за удължаване на повечето ограничения до края на юни.

А още от днес гражданите на Естония, Латвия и Литва могат да се придвижват свободно в зоната на трите държави-членки на Европейския съюз. Балтийските страни отвориха границите помежду си и създадоха своеобразна зона за пътуване.

Правилата за 14-дневна карантина в нея важат само за пристигащите граждани от други страни. Това е първата обособена зона за свободно пътуване в Европа, откакто държавите започнаха да затварят границите си под натиска на пандемията.

Урмас Рейнсалу, министър на външните работи на Естония: Подписването на споразумението не е знак за насърчаване на масовите пътувания. То, обаче, е стъпка по пътя към "новото нормално".

При сегашната ситуация европейските власти окуражават опитите и преговорите за постепенно отваряне на границите между съседни страни с цел поетапно възстановяване на транспортния поток и икономическия обмен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат да бъде създадена "Държавна петролна компания"
Предлагат да бъде създадена "Държавна петролна компания"
Германия официално изпадна в рецесия
Германия официално изпадна в рецесия