НОВИНИ

Ремонтират тръба за отпадни води, замърсили Варненското езеро

bnt avatar logo
от БНТ
15:59, 15.05.2020
Чете се за: 00:58 мин.
Регионални

Започна ремонтът на тръбопровода за отпадъчни води, който замърсява Варненското езеро и залива.

Аварията е станала преди месеци. Варненската окръжна прокуратура започна проверка по случая.

Скъсаната подводната тръба отвежда отпадъчните води на квартал "Аспарухово“ към пречиствателната станция. Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпуска 1 300 000 лева за възстановяване на съоръжението.

Изтичането на отпадни води във Варненското езеро е установено от специалисти на ВиК-Варна още в края на миналата година. Извършен е оглед, но тъй като тръбопроводът минава по дъното на Варненското езеро, първоначално не е установено точното място на аварията. Това става по-късно със специализирана техника. Установено е, че тръбопроводът е прекъснат и двата края отстоят един от друг на около 43 метра.

Около 6 хиляди кубични метра отпадъчни води се изливат всеки ден във Варненското езеро. Замърсяването води до увеличаване на фитопланктона.

Проф. Снежана Мончева – директор на Института по океанология: Тази прекомерна продукция не може да бъде изконсумирана от следващите звена в хранителната верига. Голяма част от нея пада на дъното, там гние и предизвиква мор на дънните организми.

Тръбопроводът е изграден от гръцка фирма през 2011 година. По време на аварията съоръжението е било в гаранция. Изпълнителят обаче не е отстранил проблема. Сега собствениците на тръбата - Община Варна и ВиК, отстраняват аварията.

Инж. Христо Иванов – зам.-кмет на Община Варна: Това е възстановяване целостта на тръбопровода и полагането му на необходимата дълбочина, съгласно проекта.

Средствата за ремонта ще бъдат търсени от фирмата изпълнител по съдебен път. Тръбопроводът ще бъде изграден до 3 месеца. Години обаче ще са необходими за възстановяване на екологичното равновесие във Варненския залив, твърдят специалистите.

Автор: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легендарен американски треньор постъпи в болница
Легендарен американски треньор постъпи в болница
Моловете отварят врати: 290 000 българи се връщат в тях на работа
Моловете отварят врати: 290 000 българи се връщат в тях на работа