НОВИНИ

Скъсан тръбопровод замърсява варненското езеро

bnt avatar logo
от БНТ
16:14, 28.04.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В продължение на осем месеца скъсан тръбопровод замърсява Варненското езеро. Съоръжението отвежда отпадните води на кварталите Аспарухово и Галата до пречиствателната станция, но от миналата есен всичко се излива в езерото. Подробностите в репортажа на Нивелина Няголова и оператора Георги Христов.

Тръбопроводът е изграден от гръцка фирма през 2011 година и минава по дъното на Варненското езеро. Така съоръжението пресича пътя на корабите, които отиват към Пристанище Варна-Запад.

Валентин Вълканов, директор на ВиК-Варна: Вероятно е скъсан от кораб, то няма от какво друго да е скъсан, тъй като самата тръба след като е скъсана е обърната почти обратно.

Към момента на възникване на аварията тръбопровода е бил в гаранция. Фирмата изпълнител обаче не е отговорила на многобройните писма от общината да ремонтира съоръжението.

Община Варна е поискала 1 300 000 лева от регионалното министерство за да плати на фирма да отстрани аварията. После местната администрация по съдебен път ще си търси парите от фирмата построила тръбопровода.

Парите вече са осигурени и тече процедура по изготвянето на проект и избора на изпълнител.

Христо Иванов, зам.-кмет на Община Варна: Очакваме в най-скоро време да финализираме подписването на договора за изпълнение и започване на ефективното изпълнение на ремонта. Срока за изпълнение е три месеца.

От есента на миналата година ежедневно в езерото се изливат между 5-7 хиляди кубични метра отпадни води. Заради замърсяването на Варненското езеро ВиК-Варна има наложени глоби в размер на 44 хиляди лева месечно от момента на възникването на аварията.

Автор: Нивелина Няголова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Югозападна България е без апаратура за PCR тестове
Югозападна България е без апаратура за PCR тестове
Съкращават 25% от администрацията в община Велинград заради кризата
Съкращават 25% от администрацията в община Велинград заради кризата