НОВИНИ

Римска надгробна плоча откриха археолози във Варна

bnt avatar logo
от БНТ
12:15, 15.05.2020
11024
Чете се за: 00:44 мин.
Още

За първи път от 35 години при разкопки на древния Одесос, археолози откриха римска надгробна плоча. Паметникът датира от края на 3 век, но е открит в насип с артефакти от различни епохи. Теренът, който археолозите проучват, е частен.

Римската плоча е била изработена за човек от средната класа, казват археолозите. Това личи по изобразените роби, качествения материал и дълбокия релеф на паметника.

Александър Минчев, археолог: Представя така наречената сцена Погребално угощение. На нея обикновено е изобразен починалият, изобразен на легло, наречено Клине с масичка. С плодове и други ястия.

Насипът, където е намерена плочата, се намира до късноантична сграда с търговски функции и баня - още по-голяма и пищна от известните Римски терми във Варна. Археолозите смятат, че земетресение от 6 век е нанесло сериозни поражения на постройките и те са превърнати в сметище, където е бил захвърлен паметникът от 3 век.

Александър Минчев, археолог: Този надгробен паметник би следвало да бъде някъде в некрополите, които са от централния площад нагоре, на запад. Но явно, че той по някакъв повод е бил взет от там и хвърлен.

Откритието обаче е важно, защото е първото подобно от 35 години насам. Собствениците на терена имат желание мястото да се социализира, за да не бъде погребано славното минало на античния Одесос под нов слой камъни и бетон.

Автор: Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезопасяват цистерна в Пловдив след изтичане на газ
Обезопасяват цистерна в Пловдив след изтичане на газ
Нападение над полицаи в ромската махала на Провадия
Нападение над полицаи в ромската махала на Провадия