НОВИНИ

Моловете отварят врати: 290 000 българи се връщат в тях на работа

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 15.05.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Министърът на икономиката Емил Караниколов посочи, че 290 хиляди българи работят в моловете из страната, които от понеделник отново отварят врати.

Припомняме ви, че те бяха затворени на 13 март с началото на извънредното положение и до момента в тях работеха единствено хранителните вериги, аптеките и банковите клонове.

Предстои издаването на заповед на здравния министър, в която ще бъдат описани правилата им за работа. Това се очаква да стане факт до края на днешния ден.

"Тяхното неработене и неучастие в икономиката не вреди само на техните бюджети, но и на бюджета на самата държава. От тази гледна точка за нас е важно колкото се може повече икономически субекти да се върнат на работа, но при спазване на всички задължителни мерки. Пак ще кажа здравето е преди всичко", настоя Караниколов.

По рано днес новината за отварянето на търговските центрове бе съобщена от премиера Бойко Борисов, който се срещна с представители на Българската ритейл асоциация.

"С колегите от икономиката, здравеопазването и щаба последните 2 седмици работим по темата с много дискусия, с много медицински аргументи и се надяваме да отработваме въпросите един по един. В много от държавите в момента се говори за разхлабване на мерките, а в България някои от търговските обекти въобще не бяха спирани", посочи Борисов.

По време на срещата детайлно бяха разисквани условията, при които да бъде възобновена дейността на моловете предвид борбата с разпространението на COVID-19 у нас. Беше изтъкнат приносът на бранша за българската икономика, което налага въпроса за рестартиране на дейността му.

Премиерът отбеляза още, че е задължително да продължи да се спазва балансът между постепенното възстановяване на нормалния икономически живот и осъществяването на противоепидемичните мерки с цел максимална защита на здравето на българските граждани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират тръба за отпадни води, замърсили Варненското езеро
Ремонтират тръба за отпадни води, замърсили Варненското езеро
ЕС се нуждае от 2 трилиона евро за справяне с последиците от COVID-19
ЕС се нуждае от 2 трилиона евро за справяне с последиците от COVID-19