НОВИНИ

Германия официално изпадна в рецесия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:45, 15.05.2020
5404
Чете се за: 00:46 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС

Въпреки опитите си да преодолее негативните последици от коронавируса, най-голямата европейска икономика регистрира много сериозен спад за първи път от 10 години насам.

Германия отчете най-силния спад след сътресенията от финансовата криза през 2008-2009 година и вторият най-голям след Обединението на страната. Сега причината е пандемията от COVID-19, която блокира бизнес и производства.

Официалната статистика отчете 2,2% свиване нa бpyтния вътpeшeн пpoдyĸт зa пъpвoтo тpимeceчиe нa 2020-та. Друг негативен ефект от коронавируса е ръстът на безработицата и загубите от данъци.

Олаф Шолц, министър на финансите на Германия: Сравнено с есенните прогнози, когато все още никой не подозираше за пандемията, данъчните приходи ще бъдат с 98,6 милиарда евро по-ниски от очакваните.

Прогнозата на германското финансово министерство е, че негативната тенденция от началото на годината ще продължи и през следващите месеци. Анализаторите на централната банка (Дойче банк) дори отиват по-далеч, очаквайки срив на БВП от 14% през второто тримесечие и 9 на сто за цялата година.

Все пак, сравнено с другите водещи икономики в Европа, резултатите на Германия не са толкова лоши - свиването във Франция и Италия е с около 5%.

Причините за това са няколко. Германия сравнително късно въведе ограничения, разчита повече на производството и търговията, а не на туризма, и правителството мобилизира безпрецедентен финансов пакет в подкрепа на бизнеса в размер на над един трилион евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Словения обяви край на епидемията от COVID-19
Словения обяви край на епидемията от COVID-19
Ангелкова: Отваряме границите поетапно за държави със сходна епидемична обстановка
Ангелкова: Отваряме границите поетапно за държави със сходна епидемична обстановка