НОВИНИ

Дерайлиралият влак на гара Нова Загора се е движил с допустима скорост

bnt avatar logo
от БНТ
16:10, 15.05.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Регионални

Товарен влак дерайлира тази нощ на гарата в Нова Загора. Няма пострадали, нанесени са материални щети на влаковата композиция. Движението на влаковете, преминаващи през гарата, вече е възстановено.

Инцидентът е станал около 3:20 часа. Влакът е трябвало да премине транзитно по четвърти коловоз на гарата, но по неясни засега причини, електрическата стрелка се е обърнала и част от вагоните са продължили по съседния трети коловоз. Влакът се е движел с допустимата скорост от 65 километра в час.

Бойчо Скорбански, шеф на разследващото произшествия звено към Министерството на транспорта: Минава локомотивът - първите 5 вагона, къса се между 4 и 5 вагон винтовия спряг между 5 и 6 също и съответно оттам нататък основната група вагони, движещи се от инерционната маса, дерайлират след стрелка 20.

Влакът е превозвал меден концентрат от Челопеч за Бургас. Според собственика на влаковата композиция, вагоните не са били претоварени.

Любомир Гарчев изп. директор на DB карго, България: За съжаление щетите ще бъдат сериозни. За съжаление материалът е разлят. Това е скъп материал - меден концентрат, който чакаме да привърши комисията и да започнем да го прибираме.

Претоварване, човешка грешка, проблем в инфраструктурата на локомотива или вагоните са част от версиите, по които се работи.

Инж. Красимир Папукчийски - ген. директор на НКЖИ: Много са версиите, по които работим в момента и докато не приключи разследването и категорично не може да бъде насочвано разследването в една или друга посока.

Прехвърлянето на товара и изтеглянето на дерайлиралите вагони се очаква да продължи няколко дни.

Автор: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подновяват руското първенство с 5 смени в мач
Подновяват руското първенство с 5 смени в мач
Легендарен американски треньор постъпи в болница
Легендарен американски треньор постъпи в болница