НОВИНИ

Товарен влак е дерайлирал на гара Нова Загора

bnt avatar logo
от БНТ
09:01, 15.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

Товарен влак, превозващ меден концентрат, е дерайлирал на гара Нова Загора. Товарът е превозван в 10 открити вагона и е пътувал към Бургас. Нанесени са материални щети. Няма пострадали хора.

Районът беше отцепен, за да се направи оглед на местопроизшествието за изясняване на причината за катастрофата.

Малко след 8 часа сутринта движението на влаковете през гара Нова Загора беше възстановено.

Дерайлиралият влак е на DB Карго България с 25 вагона и 1150 тона, с един английски локомотив, транспортирал е меден концентрат от гара Челопеч за Бургас, заяви Бойчо Скорбански, шеф на разследващото произшествия звено към Министерството на транспорта.

Това е редовен влак, с транзитно назначен маршрут през гара Нова Загора. Минава локомотивът с първите пет вагона, къса се между 4 и 5 вагон винтовият спряг, след това също и между 5-ти и 6-ти и основната група вагони дерайлират след стрелка 20, тоест от маршрута по четвърти, тръгват по трети коловоз.

След като се изтегли съставът, ще се направят няколко проби на тази стрелка да видим в какво техническо състояние е. И оттам нататък ще продължим разследването, поясни Скорбански.

Скоростта на движение на влака все още не е уточнена, но по разпита на машиниста е била 65 км/ч – допустима скорост. Стрелката се обръща електрически от гарата, от дежурния ръководител движение, който предварително е бил подготвил маршрута за приемане и изпращане на влака, тъй като маршрутът е бил транзитен, добави още Скорбански.

Обадиха ми се тази нощ в 3.30 ч. за аварията, тук сме. Това каза Любомир Гарчев, изпълнителен директор DB Карго България. По средата на влака стрелката по неизвестни причини се обръща и едните вагони вървят по правилния път, другите по неправилния и ето последствията, добави Гарчев.

За съжаление ще бъдат сериозни, материалът е разлят, това е скъп материал – меден концентрат. Няма никаква опасност за околната среда, тъй като това е пиритен концентрат. Това се товари от пристанище Бургас на кораби. Собственикът е „Дънди Прешъс Металс“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Главният архитект на София: Предвиждаме интермодален транспортен хъб на Околовръстното
Главният архитект на София: Предвиждаме интермодален транспортен хъб на Околовръстното
Първо класиране за детските градини в София
Първо класиране за детските градини в София