НОВИНИ

Из СМС-ите, разпространени от Божков: Разговори с хора и "ценни указания към девойка"

Александър Марков
от Александър Марков
18:45, 15.05.2020
Чете се за: 01:38 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Васил Божков, който е с 11 повдигнати обвинения и е в чужбина, публикува във фейсбук СМС-и, за които твърди, че са кореспонденция с финансовия министър Владислав Горанов.

В тях се обсъждат въпроси, свързани с регулирането на хазарта и са намесени имената на ръководители на Държавната агенция по хазарта.

Тази сутрин, точно в 8 часа, както беше обявил, бизнесменът пусна в профила си пост: "Преди дни казах, че за хазартния ми бизнес съм контактувал с Влади Горанов, а не с ДКХ. Ето как се случваше", пояснява Божков над скрийншотовете на съобщенията.

В първия СМС от 24 февруари 2018 г. се твърди, че финансовият министър е дал "ценни указания на девойка", която според уточнение направено от Божков, е Мария Филипова, предшественик на бившия председател на Държавната комисия по хазарта Александър Георгиев.

Във второто съобщение от януари тази година, Божков твърди, че Комисията по хазарта саботира дейността на хазартната му компания и получава отговор, че Комисията е спряла да прави каквото и да било и че ще бъде говорено със Сашо.

Бизнесменът отново прави уточнение, че става въпрос за Александър Георгиев. След разкритията по хазартната афера Георгиев е с обвинение за длъжностно престъпление и наложена парична гаранция от 40 хиляди лева. Мария Филипова пък в момента е заместник-председател на Комисията по финансов надзор.

От финансовото министерство отказаха коментар и излязоха с писмена позиция, в която определят изнесената информация като внушения. Оттам допълват, че миналия петък, на брифинг в Народното събрание, Горанов е изразил позицията си за твърденията на бизнесмена Божков.

МФ: Заявяваме, че финансовият министър няма да дава други изявления по твърдения и публични изяви на въпросното лице със задължения от 700 млн. лева към държавната хазна.

Управляващите останаха лаконични по темата.

Томислав Дончев, вицепремиер: Изнесените скрийншотове потвърждават, това което колегата Горанов беше потвърдил преди това, че той се е виждал с г-н Божков и вероятно с цел да се видят са си кореспондирали, за да си организират среща.

Депутатът от БСП Румен Гечев призова за оставка. Според него Горанов е оказвал чадър над хазартния бос.

Румен Гечев, БСП: Държавната комисия е помощен орган на министъра на финансите. Каква е надзорната дейност. Няма ги 700 милиона. Как така комисията по хазарта, назначена от министъра на финансите, прави специална писта за един играч в хазарта.

Гечев коментира и предполагаемите СМС-и между двамата.

Румен Гечев, БСП: Няма значение какви са СМС-ите, г-н Божков видяхме ли го в кабинета на премиера? Вие видяли ли сте някъде в Европа премиерите да се срещат с футболни клубове? Аз не съм видял. То не може да се срещаш по ловни стопанства и да си каниш ключови олигарси по кабинетите и после да пищиш, че ги няма парите.

ДПС се въздържаха от коментар.

До момента срещу Васил Божков са повдигнати редица обвинения сред които - изнудване, заплахи, неплащане на такси. Бизнесменът е разследван и за участие в организирана престъпна група за заплахи, изнасилвания и убийства. През март беше отнет лиценза на компанията му за спортни залагания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тази вечер по БНТ: Евровизия 2017 с участието на Кристиан Костов
Тази вечер по БНТ: Евровизия 2017 с участието на Кристиан Костов
Заповед на здравния министър: Фитнес залите и моловете отварят на 18 май
Заповед на здравния министър: Фитнес залите и моловете отварят на 18 май