НОВИНИ

Президентът разкритикува мерките за справяне с кризата

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:19, 15.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:32 мин.
Политика

Президентът Румен Радев разкритикува взетите до момента социално-икономически мерки за справяне с последиците от COVID-19.

Според него те не са достатъчни и бедните хора ще бъдат най-тежко засегнати от кризата. Около тази теза се обединиха и икономисти, юристи и социолози, които присъстваха на кръгла маса под патронажа на държавния глава.

Все още е рано да се дава оценка на резултатите от взетите до момента социално-икономически мерки от страна на държавата за справяне с кризата, категоричен беше президентът Румен Радев. По думите му обаче си личи ясно, че взетите мерки не са нито навременни, нито достъпни за най-нуждаещите се, нито безвъзмездни.

Румен Радев, президент на България: Виждате, че българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроса какво действително се случи. Липсата на адекватни мерки ни изправя пред много по-дълбок проблем от възстановяване на прекъснати производства и услуги и това е задълбочаването на бедността и неравенствата, където без другото сме европейски шампиони.

И президентът и икономисти бяха категорични, че от тази криза най-много ще пострадат бедните хора.

Румен Радев,президент на България: Ако на най-нуждаещите се предлагат кредити а не помощ, държавата губи смисъл като опора за своите граждани в труден момент

Атанас Пеканов, икономист: Най-засегнатите групи ще бъдат тези, които са на някакъв вид непълни работни отношения, с несигурна работа, младите хора, които често не са на постоянни договори, както и по-бедните групи.

Икономистите прогнозират, че ако не бъдат намерени по-адекватни мерки, неравенството в обществото не само ще продължи, но и ще се задълбочи. Според изчисленията на социолози загубите за едно домакинство заради кризата са около 1000 лева на месец, а помощите недостатъчни за да я покрият. Неефективна е и мярката 60/40.

Ваня Григорова, КТ "Подкрепа": Средното брутно възнаграждение по 60/40 е 766 лева, това означава чисто под 600 лева и това са фирмите, които могат да си позволят да доплащат 40% от трудовите възнаграждения, можем да си представим какво е в останалите.

Според Румен Радев решение би било създаването на изцяло нови мерки и ускоряване на помощта най-вече за домакинствата. Също така призова за повече прозрачност при разходване на средствата.

Президентът аргументира лично и мотивите си за даване на Конституционния съд над последните поправки в закона за здравето, които регламентират новата извънредна ситуация.

Румен Радев, президент на България: Правата на българските граждани, и то които са конституционно делегирани да се дават от Народното събрание бяха прехвърлени на Министерски съвет, и още повече Министерският съвет придобива права да ограничава правата на българските граждани по неясни критерии.

Решение според Радев на кризата ще бъде провеждането на реформи, както и създаването на условия за по-голям и устойчив растеж на българската икономика, който президентът нарече възраждане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заповед на здравния министър: Фитнес залите и моловете отварят на 18 май
Заповед на здравния министър: Фитнес залите и моловете отварят на 18 май
На фитнес от понеделник: Без маска, по 10 души в зала и със здрава дезинфекция
На фитнес от понеделник: Без маска, по 10 души в зала и със здрава дезинфекция