НОВИНИ

Гръцки острови са изправени пред водна криза в разгара на туристическия сезон

гръцки острови изправени водна криза разгара туристическия сезон
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
10:39, 10.07.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Най-големият резервоар на гръцкия остров Наксос е пресъхнал, полезен е само за костенурките, които кръстосват калните му плитчини. Надолу по течението, морска вода се е просмукала в празните напоителни кладенци, нанасяйки щети на ценената реколта от картофи на острова.

По на юг, на остров Карпатос, властите наложиха ограничения за пълнене на басейни, докато на северния остров Тасос властите търсят обезсоляващ агрегат, който да направи морската вода годна за пиене. В по-голямата част от Гърция от месеци няма никакъв дъжд. Сега, когато островите на страната се готвят да приемат рекорден брой туристи, проблемът с водоснабдяването е по-голям от всякога, алармираха служители, фермери и учени, цитирани от Ройтерс.

"Имаше силен недостиг на валежи в цялото Средиземноморие и по-специално на Наксос, нашите резервоари са празни", каза кметът на острова Димитрис Лианос.

Милиони туристи посещават Гърция всяка година, за да се насладят на древни места, девствени плажове и тюркоазени води. Но въздействието на изменението на климата, включително по-високите температури, редките валежи и горските пожари застрашават бъдещето на най-големия икономически двигател на страната.

Най-малко шестима туристи, включително известният британски телевизионен водещ Майкъл Мозли, починаха миналия месец, когато горещите вълни заляха страната. Експертите по климата се опасяват, че най-лошото тепърва предстои.

Недостигът на вода е остър в Наксос, планински остров от 20 000 души в една от най-популярните и сухи части на Егейско море. Десетки хиляди туристи се стичат към неговите брегове всеки ден през лятото. Двата резервоара на острова съдържат 220 000 кубични метра използваема вода, една трета от нивото от миналата година.

Властите са осигурили три преносими инсталации за обезсоляване, които ще третират морската вода, за да стане безопасна за пиене, и която според кмета Лианос трябва да покрие недостига за къщи, хотели и басейни. Но фермерите няма да получат никаква част от пречистената вода и трябва да разчитат на кладенците, които са замърсени с морска вода. Фермерите казват, че това замърсяване възниква, когато кладенците са достатъчно празни, за да проникне солената вода.

Стелиос Ватракокоилис отглежда прочутите картофи на Наксос, които са обичани в Гърция заради масления си вкус и са защитени от имитация по правилата на ЕС. Добивите му ще бъдат преполовени тази година заради солената вода за напояване, каза той:

"Това е голямо разочарование, защото ние, хората, не очаквахме, че изменението на климата ще почука и на нашата врата."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж с 3,59 промила катастрофира край Бургас
Мъж с 3,59 промила катастрофира край Бургас
Условията за туризъм са добри
Условията за туризъм са добри