НОВИНИ

Градушки и порои удариха Северна България

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
23:05, 12.06.2024
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Градушки и силни бури удариха няколко области в страната тази вечер. Централните улици в Ловеч се превърнаха в реки. В областта са нанесени щети по инфраструктурата. Сериозни поражения има и във Велико Търново. Кметът на общината свика кризисния щаб. Градушката в района е била с размера на орех. Сред най-пострадалите е районът на Арбанаси.

Ето каква е ситуацията по райони:

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

В Арбанаси за около 3 часа нямаше ток. Десетки автомобили са потрошени, включително коли в голяма автокъща. Стихията отнесе и покрива на едно от училищата във Велико Търново - няма пострадали.

Кризисният щаб ще оценява тепърва щетите. Много улици са отнесени, има и много паднали дървета. Затруднено беше движението по главния път към Русе. Абсолютно унищожени са градините на всички жители в района.

"Централният корпус на училището, ламариненият покрив е обърнат, улуците ги няма. Екипи на училището обезопасяват района. За утре обявяваме неучебен ден - ще направим всичко необходимо, за да бъде демонтиран този опасен покрив", каза директорът на училище "Вела Благоева".

ЛОВЕЧ

Частично бедствено положение ще бъде обявено в ловешкото село Радювене след бурята тази вечер. Има частично отнесени покриви на къщи и пътна настилка, паднали дървета и прекъсвания на тока.

Проливният дъжд, примесен с градушка наводни улици, мазета и къщи, и в центъра на Ловеч. Има повалени дървета. В областния град за 20 минути са паднали 25 литра на кв. метър дъжд. Пред "По света и у нас" говори кметът на Ловеч Страцимир Петков.

"Първо падна дъждът, след това беше примесен с градушка, нямаме щети по автомобилите. Най-пострадалото село отново е Радювене, това е близко село до Ловеч, на около 10 километра, което и при предходната буря на 3 юни пострада. Сега отново има паднали дървета, скъсани електропроводи, няколко покрива частично са разкрити. Все още няма ток. Смятам да обявя частично бедствено положение в това село, тъй като доста му се струпа. В Ловеч екипите реагираха бързо заедно с пожарната, с полицията. Имаше отцепени улици, няколко закъсали автомобила, единият от които доста пострадал, наводнен, но вече се нормализират нещата, тъй като екипите успяха да се справят".

ШУМЕН

Улиците в града се превърнаха в реки. Над 20 сигнала за наводнени помещения, изби, паднали дървета и клони, и закъсали автомобили са получени в противопожарната служба.

Такси е било блокирано под мост. Наложило се е пътниците да газят в дълбоката вода, за да излязат от водния капан. Два автомобила са пропаднали в дупки в райони, където са се извършвали ремонтни дейности. Екипи на пожарната и полицията работят по подадените сигнали.

За градушка с големина на яйце сигнализираха и от Габрово, Сливен и Правец.

От 19.00 до 21.00 ч. в звената на пожарната из страната са получили 41 сигнала за произшествия - главно за паднали клони и дървета и наводнени обекти. най-много са сигналите от Велико Търново - 24, като щетите по покриви на къщи и автомобили са големи. В Ловеч са получили 3 сигнала, а в Сливен - 4, от които два са за наводнени улици.

Във Варна са два сигнала за паднали клони, в Ямбол - 6, а в Търговище - един. В Шумен също има паднало дърво.

По темата работиха: Зорница Илиева, Йоана Миланова, Здравка Русева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дамската щафета на Нидерландия спечели златния медал на 4х400 м в Рим
Дамската щафета на Нидерландия спечели златния медал на 4х400 м в Рим
Байдън ще подпише ново споразумение за сигурност с Украйна
Байдън ще подпише ново споразумение за сигурност с Украйна