НОВИНИ

Първи знаци за преговори за съставяне на кабинет

Ще се сформира ли правителство?

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:43, 12.06.2024 (обновена)
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Слушай новината

Първи знаци за предстоящи преговори за съставяне на кабинет. Делян Пеевски очаква Бойко Борисов да го покани на преговори. Лидерът на ДПС, което е с втория най-добър резултат от вота, очаква правителство да се сформира около евроатлантическите партии. И посочи като цел - да се блокира президентът да отклони България от евроатлантическия ѝ път.

От ГЕРБ-СДС днес запазиха мълчание. От ПП-ДБ също. От БСП обаче се чу изненадваща оферта. Червените биха подкрепили правителство с мандата на ГЕРБ, но ако е експертно и Бойко Борисов не е премиер.

Председателят на ДПС Делян Пеевски отправи в писмена позиция призив към всички евроатлантически лидери в България да започнат разговор за стабилно правителство. Призовава ги да гарантират спокойствието на всички и просперитета на държавата. Според ДПС това ще сложи край на внушенията, че политическият модел е изчерпан и че е нужен нов Спасител.

В позицията Делян Пеевски акцентира върху започването на консултации за стабилно правителство, като призовава Бойко Борисов като лидер на първата политическа сила да стартира този процес. Обръща се към всички лидери на евроатлантически парламентарни партии с думите да бъдат отговорни и да загърбят личните и партийни емоции в името на държавата. Завършва така: Страховете и бягството не са решение.

Според ДПС разговорите за правителство ще сложат край на внушенията, че политическият модел е изчерпан и че е нужен нов Спасител, като визира президента Румен Радев. Според Пеевски се правят опити да се подмени вотът на избирателите с отварянето на портал за нов месия в лицето на Радев.

Отварянето на портал за нов "месия" в лицето на Радев е израз или на изключителна безотговорност, или на тежки зависимости от този, който със своите служебни правителства разграби държавата, с "шарлатаните", които вкара във властта, а после сам ги определи като такива, със своите касиери, копринки и ушевци иска да отклони България от евроатлантическия ѝ път и да я предаде в ръцете на Путин. Който силно желае да получи еднолична власт, без значение какво би коствало това на хората, на държавата.

ГЕРБ-СДС не коментираха хвърлената ръкавица да отправят покани към евроатлантчески ориентираните формации в 50-ия парламент. Засега дори не е ясно дали приемат това предизвикателство или имат друг замисъл. ПП-ДБ заявиха, че остават опозиция. А "Има такъв народ" не коментираха.

"Избирателите ясно казаха, че отговорността, която поехме предния път, този път не се дава на нас. Ние освен всичко друго в кампанията не чухме нещата, заради които се разпадна изобщо сглобката, да бъдат приоритет на ГЕРБ, на ДПС или някой друг. Защо, ако би било възможно някакво управление сега с ГЕРБ, трябваше да ходим изобщо на избори", заяви Божидар Божанов от "Да, България".

От БСП са готови да подкрепят и участват само в експертен кабинет. И то с всички партии - за кабинет с конкретни цели и времеви диапазон, контролиран от Народното събрание.

"Готови сме да участваме в разговори за експертно, надпартийно правителство в контекста на това, за което говорим в момента. Правителство, равно отдалечено от всички партии, в същото време национално отговорно и със солидна подкрепа от парламентарните сили в парламента, в такъв разговор сме готови да участваме. Правителство с премиер Бойко Борисов няма как да бъде подкрепено от нас", коментира Атанас Зафиров, заместник-председател на БСП.

Служебният премиер Димитър Главчев пожела по-бързо да има редовен кабинет.

"Дано по-бързо да се конституират и да работят в посока да се състави правителство, тъй като хората някак си се умориха от тази изборна прогресия, даже тя вече граничи към изборна агресия към избирателите и затова са налице и тези резултати. Всички ние се надяваме редовното правителство възможно в най-кратък срок да започне своите действия, да се стабилизира във всички посоки дейността на държавата, за да може да бъде осигурен по-добър живот на българските граждани", каза още Димитър Главчев, служебен министър-председател.

Очаква се вероятно утре, на четвъртия ден след изборите, все пак от ГЕРБ-СДС да кажат какво смятат да предприемат като победители.



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма пари: Културният календар на София чака решение за отпускане на средства
Няма пари: Културният календар на София чака решение за отпускане на средства
БНТ 3 предава на живо световното първенство по модерен петобой в Чанджоу
БНТ 3 предава на живо световното първенство по модерен петобой в Чанджоу