НОВИНИ

Пеевски призова Борисов да започне консултации с всички евроатлантически партии

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
10:47, 12.06.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова за незабавното започване на консултации за намирането на формула за съставяне на стабилно правителство с "всички отговорни политически лидери".

"Призовавам лидера на най-голямата политическа сила г-н Бойко Борисов и ГЕРБ-СДС да стартират този процес, така, както им приляга като първа политическа сила в 50-ото Народно събрание. За ДПС властта никога не е била самоцел и това винаги е било потвърждавано от действията ни. Но съм категоричен - ние ще сме фундамента и гаранта за това, че България няма да се отклони от евроатлантическия си път.

Обръщам се към лидерите на всички евроатлантически парламентарни партии - бъдете отговорни лидери и не допускайте личните или партийните емоции и интереси да бъдат поставени над интересите на държавата. Страховете и бягството от отговорност не са решение.

Г-н Борисов, очаквам покана от вас и към всички евроатлантически лидери, за започването на разговор за бъдещето на родината ни", се казва в позиция на Пеевски, изпратена до медиите.

По думите на Пеевски държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските граждани партии и никой няма право да поставя под съмнение тяхната легитимация, получена от българските граждани.

"Опитите от страна на анализатори, политолози, социолози чрез медиите да създадат условия за подмяна на вота на избирателите, с отварянето на портал за нов “месия” в лицето на Радев са израз или на изключителна безотговорност или на тежки зависимости от този, който със своите служебни правителства, разграбили държавата, с "шарлатаните", които вкара във властта, а после сам ги определи като такива, със своите касиери, копринки и ушевци иска да отклони България от евроатлантическия ѝ път и да я предаде в ръцете на Путин.

Внушенията, че политическият модел е изчерпан и че е необходим нов проект, нов Спасител не са нищо друго, освен съучастие в опита за най-голямата подмяна от 1990 година насам - подмяната на демокрацията и нейните принципи. Демокрацията няма алтернатива. Пътят на България като утвърдена евроатлантическа държава няма алтернатива. Сигурността и спокойствието на българските граждани нямат алтернатива.

И ние, като най-стабилната евроатлантическа партия няма да допуснем това да се случи.

Веднъж вече предотвратих опит на Радев да се инсталира на гърба на хората като политически властелин с проект "Трети март". И сега няма да допуснем това да се случи и го гарантирам като лидер на ДПС. Политическата власт я задават избирателите с вота си. Сега на ход са политиците. Те трябва да изпълнят волята на избирателите", се казва още в позицията на Делян Пеевски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Росен Желязков остава депутат в България, отказва се от Страсбург
Росен Желязков остава депутат в България, отказва се от Страсбург
Кристиано Роналдо поставя нови рекорди, докато се наслаждава на последните си години във футбола
Кристиано Роналдо поставя нови рекорди, докато се наслаждава на последните си години във футбола