НОВИНИ

Как да се предпазим от жегите - съветите на кардиолозите?

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
09:10, 12.06.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Този летен сезон горещото време започна необичайно рано - още в началото на месец юни. В някои градове температурите достигнаха рекордни стойности до 40 градуса. Горещото време обаче може да се окаже рисково за хората със сърдечни заболявания, както и за малки деца.

Предупрежденията за много горещо време остават за Източна и Южна България.

"При много горещо време, ако човек стои на слънце, може да доведе до слънчев удар и да е фатално. За малки деца също е опасно, защото могат да изгорят и да се дехидрират", каза Димитър Дойчев, кардиолог от УМБАЛ-Бургас.

Той обясни, че горещото време не е опасно само за хора със сърдечни проблеми, защото при топло време много и рязко пада кръвното налягане в човешкия организъм.

"Хората със сърдечни проблеми попадат в рисковата група, но бременни, деца също трябва да внимават. При един здрав човек рискът от проблеми, заради жегата, е малък, но резките промени в температурите могат да повлияят негативно", коментира още кардиологът.

Димитър Дойчев посъветва възрастните да пият по поне 3 литра хладка вода на ден. По думите му не е препоръчително да се пие много студена вода, защото при горещо време, приемането ѝ може да доведе до спазъм на кръвоносните съдове или друг съдов инцидент.

"Лятото е хубаво хората да се обличат с леки дрехи от естествени материали. Преминаването от много топло до силно охладено помещение също може да доведе до инцидент".

Вижте повече в прякото включване на Елеана Цанова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скок на цените на имотите в Сандански
Скок на цените на имотите в Сандански
Виктория Томова започна с победа на турнир във Валенсия
Виктория Томова започна с победа на турнир във Валенсия