НОВИНИ

Евродепутатът Петър Волгин: Целта ни е да формираме нова група в Европейския парламент

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 12.06.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Петър Волгин от "Възраждане" ще е един от новите евродепутати, въпреки че още не са обявени официално резултатите от ЦИК. Това потвърди самият той в "Денят започва".

"Ще започна с огромна благодарност към всички, които ме подкрепиха и разбира се на партия "Възраждане", които ме издигнаха. За първи път "Възраждане" ще има евродепутати в парламента, още се водят разговори с представители на различни политически сили и ако стигнем до разбирателство, ако се окаже, че сходствата между нашите партии са повече отколкото различията, тогава бихме могли да направим нова група в ЕП. Това е нашата цел", каза Волгин.

"Много по-важно е да имаш обаче ясно лице и ясна позиция по най-наболелите проблеми на Европа, отколкото това дали ще присъединиш към семейството на консерваторите или ЕНП, или на социалистите и демократите, или на либералите", отбеляза той.

Попитан за коментар за възхода на крайнодесните партии на евроизборите на Стария континент, Волгин заяви:

"Такова нещо като крайнодесни или крайнолеви партии в ЕП няма, нито има крайни и екстремни партии.Това е неточно определение. Има партии, чиито приоритет е националния интерес. Партии, които казват "ние смятаме, че най-важни са интересите на нашите граждани и след това идват интересите на наднационалните институции".

Волгин говори и по темата за "Зелената сделка".

"Що се отнася до България ние ще поискаме да се предоговори затварянето на практика на въглищните централи до 2026 г., а това да стане по-нататък. Защо Полша договори това да стане до 2049 г., а ние не можем? Не можем да оставим десетки хиляди хора без работни места, а това е и отказ от национален суверенитет, защото въглищата са наши, български, за разлика от природния газ и всички останали енергоресурси."

По въпроса за разширяването на ЕС с акцент към Западните Балкани и по-специално Северна Македония, Петър Волгин е на мнение, че Скопие не изпълнява условията за присъединяване ЕС, нито договора с България.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Виктория Томова започна с победа на турнир във Валенсия
Виктория Томова започна с победа на турнир във Валенсия
МФК Спартак Варна е на осминафинал в Шампионската лига по плажен футбол
МФК Спартак Варна е на осминафинал в Шампионската лига по плажен футбол