НОВИНИ

Защо "Търговска лига" иска разпускането на Обществения съвет за националната детска болница?

Членове на Обществения съвет бяха извикани на разпит в ДАНС

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:13, 12.06.2024
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Няма основания за разпускане на Обществения съвет за изграждане на национална детска болница. Това заявиха от здравното министерство. Такова настояване има от "Търговска лига" - дружеството, чието предложение за строителство на частна детска болница беше отхвърлено от кабинета преди повече от месец. Те искат съветът да бъде разпуснат заради "неправомерно и системно вмешателство в работата на държавните органи". Сигнали от дружеството станаха причина за разпити на членове на обществения съвет в ДАНС.

Адвокат Мария Шаркова е една от получилите обаждане да се явят на разпит в ДАНС.

"Вероятно ще ми предстои още една среща, не искам да коментирам подробности, но да, вече се срещах с представители на агенцията", обясни тя.

"Каква е необходимостта членовете на ОС да бъдат давани на ДАНС и по какъв начин ние като физически лица, които полагат, държа да отбележа, доброволен труд в рамките на обществения съвет, застрашаваме националната сигурност", попита Надежда Цекулова, член на Обществения съвет за Националната детска болница и журналист.

Почти половината от членовете на обществения съвет са получили обаждане от ДАНС. До разпитите се стигнало след жалба от Търговска лига по повод негативно отношение от страна на съвета, свързано с проекта за болница "Мама и аз".

"Сходно мнение сме изказвали и преди 2 години по адрес на предходен проект на същия инвеститор. Тогава не бяхме обществен съвет, но хората бяхме същите и представлявахме същите организации. Мога да си представя, че инвеститорът не е въодушевен от нашата позиция", коментира Надежда Цекулова.

"Тези сигнали, тази фиксация върху Обществения съвет цели именно да ни спре и по някакъв начин да ни уплаши. Правя тези изводи, защото сигналите са насочени конкретно срещу нас, но не и към други хора и организации, които са отправяли също своето негативно становище или са заемали някаква позиция, това е и причината да смятам, че е опит за сплашване", каза Мария Шаркова.

В позиция до медиите от "Търговска лига" настояват съветът веднага да бъде разпуснат заради "неправомерно и системно вмешателство в работата на държавните органи". Определят съвета като "вреден за пациентите и медицинската общност, която препятства пълноценното изграждане на детска болница".

"Министърът на здравеопазването веднага да разпусне Обществения съвет за изграждане на НДБ поради неправомерно и системно вмешателство в работата на компетентните държавни органи и недопустимо частно администриране в здравеопазването. Понеже е непоправимо вредна за пациентите и медицинската общност, враждебната кампания на ОС-НДБ всъщност препятства пълноценното изграждане на НДБ – за което самият съвет е създаден".

В позиция до "По света и у нас" от здравното министерство заявиха, че не са били уведомени официално за проверки. Не са били изисквани и становища от служители на министерството и "Здравна инвестиционна компания за детска болница". Уточняват, че на този етап здравният министър няма основание за разпускането на обществения съвет за изграждане на националната детска болница.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина баскетболистът, вдъхновил логото на НБА, Джери Уест
Почина баскетболистът, вдъхновил логото на НБА, Джери Уест
Кой е Жордан Бардела - следващият премиер на Франция?
Кой е Жордан Бардела - следващият премиер на Франция?