НОВИНИ

Правителството ще ускори графика за строежа на Националната детска болница

Цанка Николова
от Цанка Николова
19:39, 05.06.2024
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Министерският съвет одобри график на дейностите по изграждане на Националната детска болница. 100 млн. лева от държавния бюджет са осигурени за разчистване на терена, проектиране и други дейности около строежа ѝ, а с 9 месеца се съкращава срокът за изграждането на националната педиатрията.

На 1 юни започна разчистването на терена в Горна Баня, където ще бъде Националната детска болница. Два поредни дни изпълнителят на проекта не е извършвал никакви дейности по разчистването на терена за детската болница, обяви преди началото на правителственото заседание служебният премиер.

"Направихме специална проверка, там нямаше никакви дейности", изтъкна служебният премиер.

"Една от причините, която посочи изпълнителят е, че трябва да се предостави съоръжение, смяна на нож за рязане на металната част и транспортирането точно на тази част е отнело малко време, но вече е доставен и е започната тази работа за премахването на металните структури", обясни д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Премиерът увери, че проектът е приоритет и до последния ден на служебното правителство ще се следи какво се случва по него.

Малко по-късно от правителството обявиха, че се работи върху съкращаването на сроковете.

Изграждането на болницата трябва да започне следващата година, а парите за това ще са от бюджета за 2025-а. Яснота за необходимостта от кадри и оборудване ще има след доклада от Европейската инвестиционна банка.

"В момента на територията на София има 13 лечебни заведения, които изпълняват различни функции по отношение на осигуряване на педиатричната помощ и грижата за деца. Все още вървят дебати как да бъде структурирана болницата - дали тези 13 болници ще се прехвърлят в новата, или ще се прави една болница, в която да има комплексна осигуреност на грижата, плюс висока специализирана дейност - визирам трансплантационната дейност на децата", заяви д-р Галя Кондева, служебен министър на здравеопазването.

Изборът за обществена поръчка за проектиране на болницата трябва да започне през септември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският национален отбор по минифутбол отпадна от еврошампионата
Българският национален отбор по минифутбол отпадна от еврошампионата
Денис Иванов пред БНТ: Трябваше да стигнем по-далеч (ВИДЕО)
Денис Иванов пред БНТ: Трябваше да стигнем по-далеч (ВИДЕО)