НОВИНИ

Стартира разчистването на терена за детската болница, строежът започва след 7 месеца (СНИМКИ)

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
10:47, 01.06.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Честит празник на българските деца, те трябва да са щастливи и ние да допринасяме за това. В тази връзка днес разчистваме терена за изграждането на Националната детска болница. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти.

Днес стартират първите действия по отношение на Националната детска болница в Горна Баня.

Мястото за строежа на болницата беше избрано след обсъждането на пет възможни парцела в София. През месец май 2023 г. министърът на регионалното развитие и благоустройството в служебния кабинет тогава - Иван Шишков, разписа заповедта за одобряване на подробния устройствен план за бъдещата детска болница в Горна баня.

Разчистването започна с премахване на опасни елементи.

Изпълнителният директор на здравната инвестиционна компания за строителството на Националната детска болница Владко Григоров уточни, че след 7 месеца ще започне проектирането и строежа на болницата.

"Информирани сме от "Техноком", строителната фирма, че има опасни елементи по фасадата и по покривните структури, които трябва да се премахнат. Първоначално започваме с тези действия", обясни Владко Григоров.

Той коментира, че е пуснал и възлагателно писмо, с което е стартирал изпълнение на спечеления договор за разрушение на сградите, намиращи се в близост до строителния обект на Детската болница.

"Това е необходимо да се извърши преди започване на строителството. С възлагателното писмо даваме и началото на проектирането и строежа на болницата. Оттук нататък имаме 7 месеца, в които всичко да се премахне", подчерта Григоров.

Той добави, че за да се ускори процесът, се работи паралелно.

"Работим на терен, но работим и с Европейската инвестиционна банка. Водим разговори, подписахме споразумение с тях и в момента стартирахме втора фаза - доклади и анализи за това каква структура трябва да има Националната детска болница, какви отделения, какъв капацитет, следва техническа спецификация и последното задание от ЕИБ е какви медицински и немедицински апарати е нужно да се закупят за проекта", добави изпълнителният директор Владко Григоров.

Служебният здравен министър Галя Кондева заяви, че 6 - 7 месеца са необходими, за да се стигне до нулево ниво.

"Би трябвало в началото на 2025 г. да имаме готовност за проектиране и строеж. От 3 до 4 години след това ще са нужни за завършването на Националната детска болница", обясни Кондева.

Служебният регионален министър Виолета Коритатова добави, че устройствени проблеми с терена няма.

"Обещавам от името на МРРБ да бъде създаден бърз и лесен достъп до болницата. Това ще се случи с изграждането на Софийския околовръстен път, там предвиждаме необходимата транспортна връзка до болницата", заяви Коритарова.

Тя подчерта, че за изграждането на Софийския околовръстен път вече е сформирана работна група между МРРБ и Столичната община и се очаква в най-кратки срокове да започне строителството.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едмънтън Ойлърс поведе в серията с Далас Старс и се доближи на успех от финал в НХЛ
Едмънтън Ойлърс поведе в серията с Далас Старс и се доближи на успех от финал в НХЛ
Александър Василев се класира за основната схема при юношите на „Ролан Гарос“
Александър Василев се класира за основната схема при юношите на „Ролан Гарос“