НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен одобри плана за прекратяване на войната в Газа

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:43, 01.06.2024 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Светът приветства плана за прекратяване на войната в Газа, представен от американския президент Джо Байдън. Радикалната палестинска групировка Хамас е получила предложението и е обещала конструктивен подход.

Предложението на Вашингтон беше приветствано от председателя на Европейската комисия Урсула Фон Дер Лайен с пост в социалната мрежа Екс.

"Напълно съм съгласна с президента Байдън, че последното предложение е значителна възможност за край на войната и на страданията на цивилното население в Газа. Тристепенният подход е балансиран и реалистичен. Сега той има нужда от подкрепата на всички заинтересовани", каза Фон дер Лайен.

Генералният секретар на ООН силно се надява, че това ще доведе до споразумение между страните за постигане на траен мир", каза говорител на Антонио Гутериш. С публикация в Екс реагира и британският външен министър Дейвид Камерън. Според него Хамас "трябва да приеме" новото споразумение за прекратяване на огъня.

"Време е тази война да приключи" - така започна представянето на пътната карта за мир в Газа американският президент Джо Байдън.

Проектът предлага три фази - първата - шестседмично примирие, по време на което израелската армия ще се изтегли от територията на Газа, ще бъдат освободени заложници, в замяна на стотици палестински затворници и ще бъде осигурен достъп за хуманитарна помощ за Ивицата. Втората фаза няма определен срок, но тя предполага преговори между Хамас и Израел за постигане на траен мир, и третата фаза - план за за възстановяване на Газа.

Според Тел Авив планът дава възможност за връщане на заложниците и за елиминиране на палестинската групировка. От Хамас заявиха, че са готови да разгледат всяко предложение, в което е заложено спиране на огъня и изтегляне на израелската армия от Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След присъдата "виновен": Отлив на избиратели към Тръмп
След присъдата "виновен": Отлив на избиратели към Тръмп
Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш
Лекарите с призив към бременните жени за ваксинация срещу коклюш