НОВИНИ

Кои са новите български евродепутати?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:07, 12.06.2024 (обновена)
18329
Чете се за: 05:00 мин.
У нас
Слушай новината

В 14.00 часа днес изтече срокът, в който избраните за евродепутати и за представители в 50-ото Народно събрание трябваше да декларират пред ЦИК дали избират Брюксел или София. Тази вечер ЦИК ще заседава, за да обяви разпределението на мандатите за българските представители в Европейския парламент.

Пет евродепутатски места печели коалицията ГЕРБ-СДС. След отказа на Росен Желязков да замине за Брюксел евродепутатите от най-голямата партия за пореден мандат ще бъдат досегашните: Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Емил Радев и Ева Майдел. А за първи мандат в Европарламента влиза главният секретар на СДС Илия Лазаров. Те всички се присъединяват към групата на Европейската народна партия (ЕНП).

ДПС получава три мандата. Би трябвало да влезе единият от двамата председатели на партията - Джевдет Чакъров, който води евролистата. Досегашният евродепутат и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючук и също досегашната евродепутатка Искра Михайлова. Според наша информация обаче Джевдет Чакъров е предпочел да остане в България и ако това се потвърди - то тогава евродепутат ще бъде Танер Кабилов, една от младите надежди на ДПС. Наши източници от Брюксел твърдят още, че Искра Михайлова също е предпочела да бъде депутат в българското Народно събрание и ако това се потвърди, тогава третият представител от ДПС в Европарламента ще бъде Елена Йончева, която и до момента беше там, но избрана с листата на БСП. Тримата евродепутати от ДПС ще бъдат част от групата на либералите.

Третите са ПП-ДБ - техните места също са три, но при тях има и силен преференциален вот. Така се получава, че в Брюксел заминават водачът на листата и бивш председател на Народното събрание Никола Минчев, който е получил достатъчно лични преференции. А другите двама ще бъдат Христо Петров (Ицо Хазарта) и Радан Кънев. И двамата с преференции изместват Стефан Тафров, Даниел Лорер и Деница Симеонова. Така от без представител в Европейския парламент остава "Да, България". До момента Радан Кънев беше част от групата на ЕНП и тъй като ДСБ е част от ЕНП, би трябвало да отиде там. Не е ясно обаче двамата от ПП - Никола Минчев и Христо Петров към коя група ще се присъединят - ПП декларираха желание, че искат да бъдат част от Либералите и вероятно ще отидат към тази група.

Три места в Европарламента печели и "Възраждане". Там отиват Станислав Стоянов, досегашният журналист от БНР Петър Волгин и Рада Лайкова. На въпроса към коя група ще се присъединят, Волгин отговори:

"Тепърва предстои да се разбере, защото за първи път "Възраждане" ще има евродепутати в пармамента. Така че ние и в момента водим разговори с представители на различни политически сили".

БНТ: Кои?

Петър Волгин: Това ще го кажем когато приключат. И ако стигнем до разбирателство, се окаже, че сходствата между нашите партии са повече, отколкото различията, тогава бихме могли да направим нова група в Европейския парламент. Това е нашата цел.

БСП досега имаше четирима представители в Европарламента, но вече те ще бъдат само двама - това са Кристиян Вигенин, който вече е бил евродепутат в по-предишен мандат, бил е и външен министър, и Румен Гечев. Цветелина Пенкова, която беше евродепутат и до момента с преференции измества професор Гечев. И така за евродепутати са избрани Вигенин и Пенкова. Разбира се те ще се присъединят към групата на Социалистите и демократите.

"Има такъв народ" изпращат един представител и това най-вероятно е водачът на листата им Ивайло Вълчев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пд ще изиграе четири контроли по време на лагера си в Боровец
Локомотив Пд ще изиграе четири контроли по време на лагера си в Боровец
Макрон обеща по-твърда политика за миграцията, сигурността и правосъдието
Макрон обеща по-твърда политика за миграцията, сигурността и правосъдието