НОВИНИ

Макрон обеща по-твърда политика за миграцията, сигурността и правосъдието

Първата му реч след обявяването на предсрочен вот се тълкува като начало на предизборната кампания

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:46, 12.06.2024
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В първа реч след политическите турбуленции във Франция, президентът Еманюел Макрон призна, че е правил грешки. Той отбеляза, че хората са изразили възмущението си, но гласът им не е бил чут.

Дори и при загуба на предсрочния вот президентът ще остане на поста си още три години и ще продължи да определя политиката в отбраната и външната политика. Той обаче ще загуби контрол върху вътрешния дневен ред, включително икономиката, сигурността, имиграцията и финансите. Според него политиката на Националния сбор ще доведе до обедняване на работниците и пенсионерите.

"Не искам да дам ключовете от властта на крайната десница през 2027 г. Така че напълно приемам, че предизвиках ход за изясняване, защото това поискаха французите от нас в неделя", каза Макрон.

Френският лидер обеща по-твърда ръка по въпросите на имиграцията, сигурността и правосъдието. Според него предложенията на крайната левица стигат до антисемитизъм и антипарламентаризъм. Решенията, издигани от крайната десница пък не решават проблемите, а само ще разрушат конституционното върховенство на закона във Франция.

"Много от нашите сънародници, които не се припознават в екстремистката треска, които се идентифицират с ясната позиция на настоящото мнозинство, могат да работят с тези лидери и да изградят нов проект, коалиция за управление в служба на французите и републиката", посочи президентът.

Еманюел Макрон заклейми политическите пазарлъци през последните дни и стремежа на някои партии към "неестествени съюзи". Според него инициативата на лидера на традиционната десница "Републиканците" и Ерик Сиоти за изборен алианс с Националния сбор, обръща гръб на идеите на Шарл де Гол, Жак Ширак и Никола Саркози. Държавния глава посочи, че Сиоти е сключил "сделка с дявола".

"Крайната десница, в исторически момент за страната, дефинира ясни схеми и позиции: излизане от НАТО, поставяне под съмнение от някои на дипломатическия курс и нашата независимост, неяснота по отношение на Русия", посочи Макрон.

Речта се тълкува и като начало на предизборна кампания за парламентарния вот, но в лагера на президента се питат дали именно той трябва да я оглави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са новите български евродепутати?
Кои са новите български евродепутати?
Станислав Генчев: Левски може да се бори и за титла, и за купа
Станислав Генчев: Левски може да се бори и за титла, и за купа