НОВИНИ

Кой е Жордан Бардела - следващият премиер на Франция?

Новата звезда на френската политика

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:02, 12.06.2024
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Еманюел Макрон беше сразен на евровота от излъскания френски национализъм. Неговото лице вече не е Марин льо Пен. А 28-годишният Жордан Бардела.

Модерен и харизматичен той допринесе за ребрандирането на крайнодясната партия и превръщането ѝ в по-приемлива за повече французи.

Бардела е син на италиански имигранти, макар да е начело на антимигрантска формация. Едва на 27-годишна възраст става партиен лидер, кралят e на ТикТок с 1 милион и половина последователи, което му позволи да разшири електората.

Той има голям шанс да е следващият премиер на Франция и разполага с оръжия, които липсват в арсенала на либералите на Макрон.

Може да му липсва опитът, който традиционно френските избиратели очакват от своите политици, но със сигурност владее ТикТок пространството. 28-годишният Жордан Бардела използва толкова умело социалните медии, че разшири популярността на "Национален сбор" сред младите и буквално срази центристите на Макрон на евровота.

Историята за миналото на Бардела е внимателно изградена, за да привлича французи, които иначе не биха подкрепили "Национален сбор". Разказът е, че е израснал с един родител в блок в известния с престъпността си квартал "Сен Дени" в Североизточен Париж, а не като основателят на партията Жан-Мари льо Пен, който е живял в богато шато в западната част на столицата.

Истината е малко по-различна - не е бил беден, баща му има бизнес и го праща в частни училища. Отказва се да учи география в Сорбоната и влиза в политиката едва на 17-годишна възраст. Дъщерята на Жан-Мари - Марин, внимателно отглежда младия Бардела, за да го превърне от млад партиен активист в мощно оръжие. Става лидер на партията на 27-годишна възраст.

"Няма шеф, тя е политическият лидер, а аз армейски генерал. Това е екип от двама души, който Марин льо Пен искаше да установи след евровота през 2019 година. Работим заедно в хармония, тя се занимава с национална политика, аз с европейска, тя ръководи опозицията в парламента, аз организирам партията за следващите години", заяви Жордан Бардела, председател на "Национален сбор".

Марин льо Пен обяви, че Бардела ще стане премиер, ако "Национален сбор" спечели предсрочните избори. Той е по-мекото и по-приемливо лице на "Национален сбор", което в продължение на десетилетие тя гради.

За разлика от нея възрастта му позволява да не носи клеймото на расисткото и ксенофобско минало на партията, не е обременен и от фамилията льо Пен, която все още предизвиква асоциации с основателя на формацията тогава под името "Национален фронт" - Жан-Мари.

И е кралят на ТикТок - видеата му са най-разнородни - от политически речи до срещи с привърженици и обръщения за цената на живота. Говори спокойно за миграцията, а не като опонента му левият центрист Рафаел Глюксман.

"Нашата цивилизация може да умре, ако не поемем контрола върху миграцията сега и бързо!", коментира Жордан Бардела.

Предизборните му събития са като турне на поп звезда, белязани от шумни млади фенове, които скандират името му и искат селфи с него. През последните месеци търси път към бизнеса, който по традиция страни от крайната десница.

На тези срещи става ясно, че възгледите му са по-либерални от тези на Марин льо Пен, която се цели в работещите французи. Наблюдатели прогнозират, че рано или късно льо Пен и Бардела ще се обърнат един срещу друг и антуражът на президента Еманюел Макрон продължава опитите да предизвика разрив между двамата, за момента без успех.

"На всички искам да кажа, че амбициите ни, заедно с Марин льо Пен, надхвърлят една обикновена политическа партия. Нашето желание е да обединим всички французи, които искат да изправят нацията на крака и да позволят Франция да си върне надеждата", каза още Жордан Бардела.



Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защо "Търговска лига" иска разпускането на Обществения съвет за националната детска болница?
Защо "Търговска лига" иска разпускането на Обществения съвет за националната детска болница?
Градушка удари и Шумен: Ледени късове покриха улиците
Градушка удари и Шумен: Ледени късове покриха улиците