НОВИНИ

Ще бъде ли постигнато споразумение за прекратяване на огъня в Газа?

Хамас иска промени

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:42, 12.06.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Ще бъде ли постигнато споразумение за прекратяване на огъня в Газа - Вашингтон анализира отговора на радикалната палестинска групировка Хамас по предложението за пътна карта за мир в Ивицата.

По думите на Антъни Блинкен, който е на поредната си обиколка в Египет и Катар, израелският премиер остава ангажиран с предложението, но публично не е заявил подкрепата си за него.

12 дни след като президентът Джо Байдън обяви пътна карта за мир в Газа в 3 фази съдбата ѝ все още не е ясна. Официалният отговор на Хамас на предложението беше получен късно снощи. В него се искат редица промени.

"Чакахме един отговор и той е на Хамас. Получих го. Хамас предлага редица промени на това, което им беше предложено. Обсъждахме тези промени с египетския колега, а сега и с премиера на Катар. Някои от тях са приемливи, други не", заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

От Хамас обявиха, че Израел трябва да се съгласи на постоянно примирие и на пълно изтегляне на армията си от Газа. Израелското правителство не е коментирало официално отговора на групировката, но според анонимен представител на Тел Авив анализът показва, че Хамас по-скоро отхвърля плана.

"В следващите дни ще продължим да оказваме натиск заедно с нашите партньори, с Катар и Египет, за постигане на съгласие по сделката. Това е в интерес на израелците, палестинците, региона, а и на целия свят", допълни Антъни Блинкен.

В следващите дни Вашингтон ще предложи конкретни идеи за следвоенното възстановяване на Газа, включително в областта на управлението, сигурността и строителството, добави Блинкен. Тази война трябва да спре, каза премиерът на Катар.

"Дотук жертвите са 37 000, хиляди са ранени, вследствие на тази обща наказателна политика и глада, който се използва като оръжие срещу нашите братя в Газа. Забелязваме и промяна в този конфликт - затова има ясен и твърд призив да се сложи край на тази война", каза още Мохамед бин Ал Тани, министър-председател на Катар.

Потенциална сделка за мир в Газа ще има огромен ефект за намаляване на напрежението между Израел и Ливан. Преговорите между делегациите на враждуващите страни, с активното посредничество на САЩ, Катар и Египет, продължават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Французинът Клеман Тюрпен ще бъде главен съдия на откриващия мач от Евро 2024 между Германия и Шотландия
Французинът Клеман Тюрпен ще бъде главен съдия на откриващия мач от Евро 2024 между Германия и Шотландия
В търсене на прохлада (СНИМКИ)
В търсене на прохлада (СНИМКИ)