НОВИНИ

Няма пари: Културният календар на София чака решение за отпускане на средства

Айше Сали
от Айше Сали
21:13, 12.06.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Безпокойство в културния сектор в София заради липсата на бюджет, с който Столичната община подкрепя събитията от културния календар на града.

Липсата на яснота за парите, които ще получат, води до забавяне на хонорарите на творците и редица организационни проблеми. Вчера на свое заседание Комисията по култура отново блокира одобряването на средствата. Окончателното решение трябва да бъде взето утре на заседание на Столичния общински съвет.

По традиция Столичната община подкрепя над 70 културни събития, които счита за стратегически, но с възможността за приемане на още заявления, очакванията са до края на годината те да станат над 200. За да се радваме на повече фестивали на открито, да посетим концерти и да гледаме филми на по-достъпни цени и в същото време повече творци да получат възможност за изява, Столичната община е подготвила 3,5 млн. лв. за отпускане на организаторите им. Проблемът е, че все още не е гласувано решение, с което те да достигнат до творческите индустрии.

"Страдат културни събития, които са утвърдени. Страдат малки организации, които работят с деца, за да ги социализират в изкуството. Тук няма разлика между дали си малко читалище в "Студентски град" или си голям филмов фестивал в центъра на София. Всички тези събития са част от календара", каза Яна Генова, зам.-кмет на София по култура.

Фестивалът "Софийски музикални седмици" е открит преди три седмици, но организаторите са поставени в трудна ситуация заради липсата на липсата на средства. Въпреки това търсят начин да се справят.

"Със заеми, с отлагания на плащания. Много често със средства от собствения джоб. Но това не е най-лошото. Най-лошото е, че ние не знаем рамката. Парите и друг път са закъснявали, макар и не толкова, но когато си знаеш рамката, е съвсем друго", каза проф. д-р Момчил Георгиев, Софийски музикални седмици.

От 4 до 7 юли в София предстои най-голямото събитие на открито - фестивалът А to Jazz. Организирането на събитие с хиляди души публика, без то да е част от предварително одобрен културен календар, създава и други проблеми.

"Това е както финансов инструмент, така и основополагащият документ за целия културен живот на столицата. В този смисъл през тази процедура преминават и всички разрешителни режими за събития на открито, което включва и летните сцени, и събитията на открито на Столичната община, и фестивалите на открито", обясни Петър Димитров, организатор на фестивала A to Jazz.

Ако на утрешното заседание средствата отново останат блокирани, проблемът ще се задълбочи и може да доведе до фалити. Затова секторът е в очакване на решението на Столичния общински съвет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливен дъжд в Ловеч, в едно от селата е обявено частично бедствено положение
Проливен дъжд в Ловеч, в едно от селата е обявено частично бедствено положение
Първи знаци за преговори за съставяне на кабинет
Първи знаци за преговори за съставяне на кабинет