НОВИНИ

Григор Димитров не даде сет и на Томпсън и ще играе за титлата в Бризбейн

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:33, 06.01.2024
6566
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
григор димитров даде сет томпсън играе титлата бризбейн

Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за финала на турнира от категория АТР 250 в Бризбейн, Австралия, след като в полуфиналната фаза се справи с представителя на домакините Джордан Томпсън.

Първата ни ракета се наложи в два сета - 6:3, 7:5 и така за трети път в своята кариера ще играе за титлата в тази надпревара, в която той триумфира през 2017-а година.

За разлика от последните си два мача днес Димитров срещна далеч по-сериозна съпротива от Томпсън, който във вчерашния ден елиминира 22-кратния шампион в турнирите от Големия шлем.

Полуфиналната битка започна равностойно, като в откриващия сет Гришо пръв нанесе своя удар, пробивайки за 4:2, а след това в деветия гейм на свой ред отрази точка за връщане на брейка, за да приключи първата част с 6:3.

Във втората отново българинът беше този, който първи стигна до шанс да вземе подаването на съперника си, като този път това се случи още в третия гейм. Джордан Томпсън обаче се измъкна от трудната ситуация и в следващите минути именно австралиецът изглеждаше като тенисистът, който е по-близо до това да стигне до пробив. За наша радост Димитров показа завидно хладнокръвие във важните моменти, а в шестия гейм дори се измъкна от ситуация 0:40, за да изравни резултата при 3:3. Така се стигна до 5:5, когато Григор осъществи втория си брейк в мача, за да поведе при 6:5 и още в следващия гейм без проблеми сложи точка на спора в двубоя след 7:5 и час и 47 минути на корта.

По този начин българинът се класира за своя трети финал в Бризбейн и общо 18-и в неговата кариера. На практика това означава, че Гришо ще играе за титлата във втори пореден турнир, след като в края на миналия сезон той загуби от Новак Джокович в спора за трофея на Мастърса в Париж.

Сега обаче между Димитров и титла №9 в кариерата му стои единствено младият датчанин Холгер Руне, който в първия полуфинал по-рано днес се справи с руснака Роман Сафиулин с 6:4, 7:6(0).

Битката в утрешния ден между Григор и Руне ще бъде общо трета помежду им, като до този момент двамата имат разменена по една победа. 20-годишният Холгер спечели в четири сета по време на осминафиналите на Уимбълдън миналата година, а няколко месеца по-късно българинът взе реванш, надигравайки този съперник на същата фаза на турнира от категория АТР 500 в Пекин.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
36-годишен мъж извади Богоявленския кръст в Благоевград
36-годишен мъж извади Богоявленския кръст в Благоевград
Гросмайстор Кирил Георгиев е новият селекционер на националния отбор на България по шахмат за мъже
Гросмайстор Кирил Георгиев е новият селекционер на националния отбор на България по шахмат за мъже